Huddinge klarade sig kvar i superligan med hela 17 poängs marginal den här säsongen. Nu väljer man att dra sig ur.
Foto: Björn Sandberg

Huddinge: ”Blev en större konkurrens om spelare”

ANNONS

Under tisdagskvällen kom beskedet att Huddinge lämnar ifrån sig sin superligaplats. Anledningen är framförallt bristen på tränare och spelarunderlag, berättar sportrådets Johan Blomgren, som nu talar ut om beslutet.

Det slog ner som en bomb för de allra flesta. Huddinge drar sig ur efter åtta säsonger i högsta serien. Ett beslut som har vuxit fram, berättar Johan Blomgren.
- Jag har sovit bättre inatt än på några veckor, och det tyder ändå på att vi har tagit rätt beslut. Vi hade tidigare aldrig känslan att vi skulle hamna här, men under några års tid har vi känt att spelarunderlaget i Stockholm har varit tunt, säger Blomgren till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Dels har det handlat om intresset för Huddinge specifikt. Vi har aldrig riktigt nått några sportsliga framgångar. Men det är en ganska komplex bild om dam- och elitidrott. Vi kräver mycket av tjejerna i vår elitverksamhet och det är tuffa förhållanden med träningstider, hallar, ersättningar och så vidare. Så det är mer spelarunderlag och att vi inte fick tag på en tränare av dignitet som gjort att vi tog det här beslutet.

I klubbens officiella pressmeddelande lyfte man även upp ekonomin som en central punkt bakom beslutet.
- Det handlar egentligen inte så mycket om det. Vi har en sund ekonomi och en tänkt elitlicens som är klar. Det ska vi behålla också. Men anmälningsavgiften till superligan är 50 000 kronor. Skulle vi chansa med de pengarna och sedan få ihop en trupp, tränare och spela av en säsong? Nej, då lägger vi pengarna på ungdomsverksamheten och en seniorverksamhet i division 1 istället.

Hur mycket kostar det att spela i SSL?
- Resorna är naturligtvis den största delen. Hotell är inte så jättemycket, för vår del blir det bara någon natt i Umeå då och då. Material har en del kostnader även om vi får stort stöd från sponsorer. Ersättning till ledare är en annan del. Vad det landar på totalt vet jag inte på rak arm men några hundra tusen kronor handlar det om.

Och skillnaden från division 1 till superligan är mycket stor, menar Johan Blomgren.
- Eftersom det är många Stockholmslag i division 1 så är det såklart en enorm skillnad på resor, mat och hotell. Vi kan konstatera att vi inte kommer tappa så mycket i intäkter på det här heller. Vi kommer ha enorma förutsättningar för ett division 1-lag. Nu har vi inte varit i kontakt med alla sponsorer ännu men redan igår fick vi flera uppmuntrande sms där de säger att de stannar kvar hos oss på samma villkor.

En eventuell förändring i tävlingsstrukturen för damernas SSL har tidigare varit uppe för diskussion och omröstning, där tanken var att dela upp serien och skapa derbygrupper. Något som hade kunnat betyda mycket för klubbarna ekonomiskt. Det röstades ner av majoriteten.
- Det hade kanske betytt en del pengar naturligtvis. Men där tycker jag, och det gjorde jag då också, att det sportsliga måste gå före. Har man en högsta serie så ska det vara samma sportsliga villkor för alla. Har man inte ekonomin för att klara av det så ska man inte vara däruppe.

Efter den här säsongen stod det klart att Huddinge och Täby skulle få sällskap av ett tredje Stockholmslag i superligan till nästa säsong - Tyresö Trollbäcken, som kvalade sig upp från division 1. Det fick en stor påverkan på Huddinges lagbygge.
- Ja, så blev det. Vi har haft kontakt med tjejer från Tyresö, och de har haft det med några från oss också. Det är svårt att säga hur det hade slutat, om det hade flyttat lika många dit som till oss, det vet jag faktiskt inte. Det är inte omöjligt att det hade jämnat ut sig på något sätt. Men det är klart att det blev större konkurrens om spelare.

Huddinge har genom åren hittat de flesta av sina spelare i närområdet. Att försöka värva från andra delar av Sverige har varit problematiskt.
- Det är svårt att få spelare utifrån. Vi har en bostadsmarknad i Stockholm som gör att det är svårt att flytta hit. Jobb och skolor finns det, men det är en massa annat som gör det tufft. Det finns ett väldigt litet medialt intresse lokalt. Publikmässigt hamnade vi sist i superligan i år, 188 åskådare i snitt. Täby, som ändå hade större sportsliga framgångar, hade lite mer men inte så mycket egentligen.

Hur såg er trupp ut i dagsläget?
- Vi hade sex eller sju spelare med kontrakt. Sedan ungefär lika många i den befintliga truppen som vi förde diskussioner med. Plus ett antal utifrån. Men svårigheten är när vi inte lyckades knyta till oss den tränarprofil vi ville ha. Då är det svårt att knyta till oss spelare. Det blev lite moment 22.

Har läget varit samma tidigare år, att ni står utan tränare och med bara ett fåtal spelare?
- Nej, inte utan tränare. Men spelarmässigt har det varit så här tidigare också. Det är inte jättemånga som skriver längre kontrakt än ett år.

Man kan tycka att det borde vara lätt att hitta en tränare, det är ändå SSL vi pratar om?
- Man hade hoppats det, men så var det inte. Men vi kan också rannsaka oss själva. Vi tittade mycket på namn runtom i Stockholm och fokuserade på det. Vilket ändå kändes naturligt till att börja med, men det gick vi bet på.

Hur ser ersättningen ut för en tränare i SSL?
- Det är naturligtvis olika. Men timpenningen är inte hög för det jobb som tränarna lägger ner. Det grundar sig i det som vi pratade om tidigare, det kommer 188 personer för att titta på matcher och det är en del av intäkterna. Sedan är det inte så att sponsorerna ringer varje dag och vill hjälpa till heller. Vi har många små och lokala sponsorer som ger lite pengar.

Den tomma platsen i superligan ska nu fyllas, och det blir Hammarby - ett nytt Stockholmslag - som får frågan först. Frågan är om det finns plats för tre SSL-lag i huvudstaden.
- Jag tror att de kanske får ihop sina trupper med spelare till slut, både Tyresö och Hammarby. Det kommer finnas tjejer från oss som fortfarande har höga ambitioner. Men Täby är det lag som lyckats allra bäst med spelar- och ledarrekrytering, det är de som har bäst förutsättningar för att göra något.

Nyckeln till att skapa framgång i Stockholm är annars att hitta samarbeten mellan föreningar, tror Johan Blomgren.
- Jag har pratat med några klubbar om ett eventuellt samarbete och det kommer vi fortsätta med. Jag tror att vi måste hjälpas åt på ett eller annat sätt och inte hela tiden bara se till vårt eget bästa, utan att det är för tjejernas skull vi gör det här. Jag har faktiskt en klubb som vi förde diskussioner med för två veckor sedan och de hörde av sig idag också och vill fortsätta prata om det.

För Huddinges del handlar det nu annars om att förbereda sig inför division 1. Grundstommen av truppen kommer att bestå av tjejer födda -98 och -99, som slutade på åttonde plats i Innebandyfestens DJ17-klass den här säsongen. Det finns även en chans att man får behålla en liten del av SSL-truppen.
- Vi fick en indikation från två-tre spelare igår kväll att de kan tänka sig stanna. Sedan är givetvis några besvikna över vårt besked och inte mottagliga för att prata om division 1 direkt.

Johan Blomgren ser positivt på det som komma skall.
- Det är naturligtvis jättetråkigt men vi har en jäkla positiv känsla i sportrådet att vi kommer göra något bra av det. Vi kommer ha ett division 1-lag där spelarna i princip får samma material som SSL-tjejerna har fått. Organisationen är fortfarande anpassad för SSL och den kommer de ha istället. Så förutsättningarna för oss i klubben är väldigt bra inför framtiden.