För nästan exakt ett år sedan var det Djurgården som tvingades dra sig ur superligan. Nu gör ett nytt Stockholmslag, Huddinge, samma sak.

”Visar att spelarunderlaget inte räcker till”

ANNONS

Något måste göras i Stockholm, det är mångas bestämda uppfattning efter att ännu ett damlag - Huddinge - nu dragit sig ur högsta serien. Så här ser man på frågan i Stockholms Innebandyförbund.

Spelarlegendaren Hermine Dahlerus arbetar numera som kanslichef och med ekonomi på Stockholms Innebandyförbund. Hon har själv varit med om tidigare nedläggningar av Stockholmslag. Nu blev Huddinge näst på tur att dra sig ur superligan.
- Det är jättetråkigt att ett damlag i Stockholm återigen drar sig ur. Tyvärr visar det på att spelarunderlaget kanske inte räcker till i SSL. Nu när Tyresö Trollbäcken gick upp så gjorde det att det blev svårare för Huddinge att behålla sina spelare. Jag vet inte hur många lag som egentligen är rimligt för vårt distrikt att ha i SSL, om det är två eller tre. Men om sagt, det är jättetråkigt. Huddinge IK har varit med länge och bedriver en fantastisk ungdomsverksamhet. Man kan se det på flera sätt, det är klart att det kan vara sunt att de tänker till och inte bara kör på, säger Hermine Dahlerus till Innebandymagazinet.

Hur jobbar ni på Stockholms Innebandyförbund med de här frågorna?
- Från vårt håll jobbar vi mycket med att stärka grunden i föreningarna och hoppas att det ska stråla uppåt till eliten. Vi har lagt om hela vår tävlingsstruktur till SIU-modellen och jobbar med föreningsutveckling. Jag tror det är där man måste börja, och ha tålamod. Det finns inga snabba lösningar. Sedan vet jag som själv har spelat att det är tufft att vara i SSL. Som SSL-lag gäller det verkligen att man ser över sina kostnader, och sponsorintäkter är något som vi har upptäckt att man inte kan överleva på i Stockholm.

Det har tidigare varit tal om att dela upp damernas SSL och bland annat skapa kortare reseavstånd, vad hade det betytt för Stockholmslagen?
- Ekonomiskt hade det säkert varit bra för våra damföreningar. Samtidigt är det alltid en balansgång mellan det sportsliga och ekonomin. Vissa föreningar vill se mer till ekonomin och andra är mer åt det sportsliga hållet. Där har inte elitföreningarna enats om vad man tycker, och senast var det den sportsliga utmaningen som vann.

Ur ett spelarperspektiv, du som varit där själv, hur ser man på en sådan här situation?
- Tänker man ur Huddingetjejernas perspektiv så tror jag de flesta känner att man har en annan förening att kunna gå till. Men i Djurgården var det inte alla som kände sig hemma med att ta ett sådant beslut i det läget. Silly season har redan hållit på ett tag och lagen börjar sätta sina trupper. Vill man fortfarande spelare i SSL så är det kanske bara hälften som har den möjligheten, medan de andra får det svårare att hitta en plats. Men nu har ju Huddinge ett division 1-lag, så på det sättet känns de ändå starkare i det här.