Pixboforwarden Frida Ahlstrand blev målskytt i både matchen och under straffarna efteråt.
Landslaget

Bonuspoäng till Finland efter första U19-matchen

En mycket jämn match som svängde fram och tillbaka slutade oavgjort mellan Sveriges och Finlands U19-damer, där finskorna sedan drog det längsta strået i straffläggningen.

Det tjeckiska domarparet Martin Petrik och Tomas Podlesny blåste igång matchen och publiken fick se en ganska avvaktande match till en början, innan Lina Svarfvar satte 1-0 till Sverige efter knappa 13 minuters spel. Finland kom dock tillbaka, och precis innan första perioden var till ända så hade man plötsligt vänt på steken till en ledning med 2-1.

Andra perioden fick två olika ansikten. Svenskorna började klart bäst och stänkte in tre raka mål, varav två genom Jenny Dahl och ytterligare ett av Lina Svarfvar, innan Finland tog över. Stekheta förstaformationen med systrarna Kauppi och backklippan Mia Vallenius storspelade och Vallenius stänkte in två mål till en 5-4-ledning för finskorna inför slutperioden.

Sverige fick precis den start man ville på tredje och satte dit kvitteringen till 5-5 genom Frida Ahlstrand, på passning från Klara Molin. Några fler mål skulle det dock faktiskt inte bli under ordinarie speltid, och när det vankades straffslag så skulle Finland bli det segrande laget efter två straffmål mot Sveriges ett. Därmed tar Finland ledningen med 2-1 i Finnkampen efter första matchen.

Matchfakta: Finland-Sverige 5-5