Nu ska det nya dubbellicens-systemet utvärderas.
Foto: Per Wiklund

”Var rädda för att just det här skulle missbrukas”

ANNONS

Säsongen 2015/16 har det funnits möjlighet, fram till och med igår, att ansöka om dubbla spelarlicenser för spelare mellan 16 och 22 år. Nu ställer sig många frågan - har systemet missbrukats?

Dubbellicensen, som klubbades igenom på den extra tävlingskongressen i april 2015, ses som ett alternativ till samarbetsavtal. Tanken har i första hand varit att se till den individuella utvecklingen, där unga spelare som ligger på gränsen mellan olika divisioner ska få chansen till mer speltid.

Igår, den 31 januari, var sista datumet för att teckna avtal om dubbla licenser. Diskussionerna kring eventuella problem med det nya systemet har varit många i sociala medier senaste dygnet.
- Vi är tacksamma för att folk hör av sig och tycker till, det gör vårt jobb lättare och vi får kännedom om vad som sker. Det vi ska göra är framförallt att titta på hur systemet har nyttjats. Hur många matcher man gjort och i vilket lag på respektive nivå, och om vi då ser något som sticker ut så får man titta närmare på det. Sedan är jag rätt säker på att det kommer diskuteras på tävlingskonferensen i samband med SM-finalen, där vi kan höra hur nöjda distrikten blivit, säger Patrik Eklund, Svensk Innebandys tävlingssamordnare, till Innebandymagazinet.

Mycket av diskussionerna har handlat om superligalagens agerande, där exempelvis Linköping valt att ge dubbellicens till två SSL-spelare för att därmed hjälpa sin samarbetsklubb Linköping IBK Ungdom att hålla sig kvar i division 2.
- Det är det som har blivit lite kontroversiellt. I och med att SSL är längst upp så har de möjlighet att plocka upp, men även släppa iväg spelare som alla andra, vilket då blir neråt i seriesystemet. Det finns alltid de som hanterar saker på fel sätt, som man inte hade räknat med, och vi var lite rädda för att just det här kunde missbrukas. Att SSL-spelare går ner till exempelvis division 2-nivå för att rädda kvar något lag och påverka serien. Där det inte handlar om den individuella utvecklingen, som är anledningen till att dubbellicensen finns till.

För Patrik Eklund och Svensk Innebandy återstår nu ett längre utvärderingsarbete. Men han kan konstatera att det långt ifrån bara varit negativ respons angående dubbellicenser.
- Det känns som att det varit mest positivt, av de som vi har pratat med så tycker många att det är jättebra. De tycker ungefär som motionen är skriven, att det är bra att unga spelare som är på väg uppåt ska kunna växa in i kostymen och att man får känna på spel i en ny division utan att behöva lämna sin förening.