frå förbundets sida vill man utbilda spelare för livet, inte bara inför nästa match.
Foto: Erik Nordvall
Landet runt

”Vi ska utbilda för livet, inte inför nästa match”

ANNONS

Från och med säsongen 2015/16 spelas bara ett distriktslags-SM (SDF-SM) per säsong och det i åldern 16 år. Det är också bestämt att 13-årsklassen i Newbody Cup tas bort från och med 2014/15. Mrtin Wolmhed, vice ordförande i förbundsstyrelsen berättar här närmare om förändringarna. - Tittar man på SIU-modellen kanske det inte ens skulle funnits någon tävlingsklass. Men vi känner att det bör finnnas en nationell tävling, sager Martin Wolmhed till Innebandymagazinet.se.

Hur har reaktionerna varit på att man slopar Newbody Cups 13-årsklass och gör om SDF-SM från allmänheten?
- Vi har ju pratat om detta en längre tid om att göra förändringar. Vi hade med det på tävlingskongressen i höstas där alla distrikten var inbjudan och vi hade även en genomgång på ordförandekonferensen. Det som kommit fram handlar i mångt och mycket om hur man ska hantera fortsättningen. Hur man ska se till att jobba med utvecklingsläger för de yngre årskullarna. Distriktslagsverksamheten har redan väldigt mycket lägerverksamhet där man kunnat stärka upp sig finansiellt, för att bland annat kunna åka på slutspel. Så det handlar inte bara om ålder utan att vissa distrikt faktiskt inte haft råd att åka på alla fyra klasser som finns. Då blir det skillnad om man kan hitta en lösning på helheten som gör att de flesta distrikt kan åka med sina lag på en tävling, säger Martin Wolmhed och fortsätter:

- Någonstans måste det ändå finnas en morot med en nationell tävling. SDF-SM är trots allt en tävling som engagerar mycket människor. Men tittar man på distrikten så lägger man ner mycket energi och kraft på bara 20 spelare. Vi vill hellre ha många olika nivåer av utvecklingsläger där du kan förbättra dig själv och din personliga utveckling.

Det har tidigare pratas om att man ändå skulle ha två SDF-SM för 16-åringar och 18-åringar. Är det förslaget helt borttaget och att man istället nu inriktar sig på bara en nationell tävling?
- Ja det kan säga att det är. Förr i tiden hade vi vu tävlingar för 16- och 18-åringar men nu, särskilt på damsidan där seniorspelare har krupit ner väldigt i åldrarna är det annorlunda. Det blir mycket krockar irritation och problem. Skulle man köra med 18-åringar blir de svårare att få till en verksamhet om man skulle satsa på dem lägermässigt. Vi måste istället utveckla de unga spelarna så de tycker det är roligt och fortsätter. Vi har ett enormt tapp i den yngre åldern, precis som med alla andra idrotter. Vi måste vända på den trenden och möjliggöra förutsättningar för unga spelare att fortsätta. Många spelare som inte kommer med i ett distrikt slutar för att de tänker och tror att ”då blir jag ingen stjärna”. Men du kan utvecklas senare och bli en fantastisk spelare. Några av de bästa nu är ju i 30-årsåldern och det är inte säkert att de var lika bra när de var 13 år.

Men ett SDF-SM för 16 åringar kommer att finnas kvar?
- Tittar man på SIU-modellen kanske det inte skulle ha funnits någon klass överhuvudtaget. Men vi känner att det bör finnas en nationell turnering, som är spärrad åldersmässig. Man får alltså inte plocka in yngre spelare. Är man i rätt ålder ska man ha chansen att komma med. Sedan finns det distrikt som inte har så många spelare och då får man hitta andra lösningar där. Det är viktigt att få spelare att stanna kvar inom idrotten och inte låta dem uppleva allt i för tidig ålder. Egentligen har alla tävlingar kommit till genom åren genom någon person som tyckt att det ska finnas något för spelare varje år. Och ofta har det funnits personliga grunder i det. Att man varit tränare i något lag eller liknande. Så de så bara tänker på tävling nu kanske blir stressade. Men ju fler som går SIU:s utbildning kan komma att första att vi ska försöka utbilda för resten av livet, inte för nästa match.

Vad innebär utvecklingslägret som man istället ska ersätta med?
- Det lite olika typer av utvecklingsläger. Många distrikt har det redan idag, där man börjar att slussa in spelare från 13 år och där man själv får välja vilken nivå man vill ha på sin personliga utveckling. Hur man vill mäta sig mot andra. Där finns också mer kvalitativa tränare som kan lära dem saker man inte kan lära sig hemma. Ofta är det ju föräldrar som blir tränare för de yngre lagen, men här får man hjälp av tränare med lång erfarenhet. Spelarna som kommer hem från lägren kan sedan lära sina kompisar vilket ger ringar på vattnet. Sedan är det klart att det kommer bli en övergångsperiod innan man hittar en bra modell.

De strukturella tävlingsförändringarna sker med start 2015/16. Varför väljer man att inleda först då?
- Det handlar om att man någonstans ändå måste ha en övergångsperiod där distrikten kan förändra sin verksamhet i lite lugn och ro. En hel del distrikt har redan startat upp sin verksamhet för kommande år så hade vi ändrat direkt hade det inte blivit bra.

Är detta ett beslut man kommer att stå helt fast vid, eller blir det första året ett prövoår och utvärderingsår?
- Självklart är det så att ser vi att något inte blir bra så måste man hela tiden utvärdera det, hur saker blir när man genomfört det. Skulle något behöva förändras, då förändrar vi ytterligare. Men givetvis tror vi på vår idé då det handlar om innebandyns bästa.
Den här artikeln handlar om: