Söderström: "Hitta din egen stil"
ANNONS
Tema tränare. Vi går vidare på veckans tema där Magget tar sig ett snack med damlandslagets förbundskapten Curt Söderström som har en lång ochgedigen tränarbakgrund att falla tillbaka på. - Jag hade mitt första ledaruppdrag när jag var 14 år. Jag har fått det från min far som var en aktiv idrottsledare, säger Curt Söderström till Innebandymagazinet.se.
Du är landslagstränare men har även varit klubblagstränare, vad är den största skillnaden?- Den absolut största skillnaden är hur ofta jag får träffa spelarna. Det är mycket lättare att kunna jobba nära spelarna när man får träffa dem flera gånger i veckan. Det är den absolut största skillnaden. Man får otroligt kort tid på sig att jobba med, prata och lära känna varje spelare. Att förstå vad de vill utveckla i detaljerna i deras spel är mycket svårare när man är förbundskapten.
Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?
- Jag är nog en väldigt engagerad och lyssnade tränare. Jag lyssnar mycket på mina spelare och uppskattar samtalet däremellan. Så samtalet tillsammans med mitt engagemang få förhoppningsvis spelarnas ”kostymer” att växa, och kunskapen och självförtroendet ökar. Sedan har jag samma personlighet hela tiden, oavsett om det är match eller träning.
Hur kom det sig att du ville bli tränare från första början?
- Jag har ju varit tränare och ledare under hela min uppväxt. Jag hade mitt första ledaruppdrag när jag var 14 år och det har jag nog fått från min far som varit tränare och ledare inom fotbollen. Mitt första senioruppdrag var när jag var tränare för IFK Holmsund, då var jag 21 år.
Vad har du för tips till de som vill satsa på en karriär som innebandytränare?
- Jag tycker man ska titta på sin egen personlighet, utveckla den och hitta en egen stil som man trivs med. Sedan ska man söka utbildningar och kompetens, tillfällen att samtala med andra ledare och gå på mycket föreläsningar. Svenskt ledarskap är ganska framstående i världen tycker jag så där finns det många förebilder. Men försök att hitta din egen stil. Men jag brukar säga så här att det finns en anledning till att man har två öron och en mun. Man bör lyssna dubbelt så mycket som man pratar.