Innebandymagazinet.se - Innebandy, Floorball, Salibandy, Unihockey - Världens största sajt om innebandy
   
måndagen den 18 november 2019
 
 
 
Start
Nyheter
Matcher & tabeller
Trupper
Betygstoppen
Blogg
Historik
Huvudsajten
Logga in | Sök
 
  SENASTE NYTT| 09:09 TV: En av VM:s svettigaste räddningar? | 08:36 Finska guldhjältens mörka tid - inlagd på behandlingshem

Inside: VM 2018


Magget ger dig det senaste från händelsernas centrum i Prag

2019-03-25 16:33

Välkommen!


Intresset för innebandyns Silly Season blir bara större för varje år. Nu startar vi en ny sekton på Innebandymagazinet.se där allt kommer handla om övergångar, rykten och förlängda kontrakt.

I menyn ovan, eller i högerspalten om du läser i dator/surfplatta, hittar du både de senaste nyheterna och får en överblick på vad som hänt filtrerat på lag för lag i SSL herr/dam och allsvenskan herr.

#ibsilly-bloggen kommer fokusera på de rykten som florerar. Har du tips? Då finns det många sätt att nå oss på. Antingen via ett kontaktformulär om du klickar här, eller genom att maila till redaktion@innebandymagazinet.se. Du hittar oss även via våra sociala medier.


//Henrik Jansson

2018-12-12 10:21

181 518 åskådare i VM!


Det tjeckiska innebandyförbundet fullkomligt krossade det totala publikrekordet för en VM turnering. Det tidigare rekordet för en VM-turnering var i Göteborg 2014 när drygt 104 000 åskådare kom till matcherna i Lisebergshallen och Scandinavium.


Finland fick sista ordet i VM-succén i O2 Arena i Prag.


Håkan Söderman fick döma bronsmatchen inför storpublik!


Ett debattämne i sig på svenska sociala medier.


Med två dagar kvar av VM-turneringen var prognosen drygt 160 000 åskådare enligt IFF:s generalsekreterare John Liljelund. Det stannade inte där. Den totala siffran blev 181 518 åskådare totalt. Jag undrar om den siffran kommer slås under de kommande 20 åren?!


Alexander Ruud jublar mot svenska läktaren.


Maskoten var ett populärt inslag under VM.


Finska fansen fick se finskt guld igen!

Totalsiffran på 181 518 personer krossade exempelvis handbolls EM som fick ungefär 1000 procent mer exponering i svensk media som spelades samtidigt. Innebandy-VM 2018 hamnade totalt sett på topp 15 av ALLA INTERNATIONELLA mästerskap i alla idrotter under 2018. Det är en häftig framgång för den internationella innebandyn.


Magnus på VM i Tjeckien 1998 och 2018, nästa gång 2028?!


Tjeckiens 4:e plats var inte vad hemmanationen hoppats på...


O2 Arena som invigdes 2004 var VM-värd för 2:a gången.

Jag har sagt det många gånger nu… VARJE VM-turnering borde naturligtvis spelas i Tjeckien. Det känns inte alls bra att jag tidigast år 2028 får åka på (herr) innebandy-VM i Tjeckien igen. Det kommer bli tio LÅNGA år vill jag lova!


Fyra VM-guld på tio år, hmn... En dålig vana ur svensk perspektiv...


Hockeyfrillorna lyste med sin frånvaro i Tjeckien denna gång, bortsett dessa unga herrar...


Om drygt 23 månader är det dags för en ny fest. Denna gång i Finlands huvudstad 4-12 december. Jisses vad finnarna kommer få jobba för att komma i närheten vad Tjeckien presterade med VM-eventet. Och jisses vad finnarna kommer få kämpa på plan för att försvara VM-guldet...

//Magnus Fredriksson

2018-12-12 07:54

Ögonblick jag aldrig glömmer!


#1) Ketil Kronbergs 2-2 mål mot Schweiz

Ketil har precis gjort mål och springer mot den norska publiken!

VM:s absoluta höjdpunkt för mig. Det var några sekunder av underbar magi. Tänk om VM hade massor av detta! VM är ofta ganska förutsätts bart, men när det verkligen händer saker som sticker ut är det underbart. Vi var framme i slutet av matchen, Norge hade två minuter tidigare blivit rånade på matchen av domarna som utvisade en norsk spelare felaktigt. Då kommer ett jätteutkast till Ketil Kronberg, han förlänger kroppen på något märkligt sätt och lägger in bollen under den schweiziska målvakten. Spelarna blir tokiga, publiken blir tokiga och jag blev alldeles varm. Jag vet hur mycket de norska spelarna ville skrälla och jag visste hur mycket målet betydde. Magiskt ögonblick!

#2) Toabesöket i Arena Sparta


Ena dagen upptäckte jag att det inte fanns toalettpapper inne på toaletterna. Det var kul när jag bara skulle tvätta händerna. Dagen efter behövde jag använda den på riktigt och då fick jag helt enkelt ”planera innan” hur mycket papper jag skulle ta med mig in. Det funkade men jag måste erkänna att det var lite stressigt…

#3) Innebandyns VAR-systemSååå jäkla fräckt när domarna i VM använde video-bilder för att konstatera om bollen var inne eller ej. Kändes precis som i somras framför TV:n och fotbolls VM. Och de lettiska domarna gjorde det verkligen coolt. Bra system och tydligt också!

#4) IFF:s presidentens berömDet är väldigt sällan som du får höra beröm, men när det väl kommer så är det extra kul. När Tomas Eriksson skickade ett meddelande till mig och uppmuntrade mig för arbetet med Innebandymagazinet ger det energi. När man lever i en värld där den enda kommunikationen är negativ är det kul när den där 1% positiv återkoppling kommer, tack Tomas!

#5) Mika Kohonens tårar!


Hela VM:s underbaraste bild, eller hur?!?!

Alltså vilken resa Mika Kohonen har gjort. De senaste fyra åren har han levt på "annan ort" än sin familj för att fortsätta spela innebandy, fortsätta vinna VM-guld för Finland. 41-årige Mika har gjort mer uppoffringar än kanske någon annan för att stå som VM-vinnare igen. Resan har absolut inte varit enkel, det syns tydligt i tårarna på slutsignalen.

Tänk att denna herre har blivit utsedd till världens bästa spelare fem gånger. Han hade inget att bevisa. Han hade inte behövt göra det här, men han ville!


//Magnus Fredriksson

2018-12-11 16:34

Nykkys dusch och Kohonens keps


Mika Kohonens internationella karriär fick ett vackert slut. Han fick vara med i truppen som vann Finlands fjärde VM-guld i innebandy.

Guldkepsen var redan klar, finnarna hade det på känn alltså…


Cecilia Kohonen har varit högst delaktig i makens dröm om att vinna ännu ett VM-guld…

Förbundskapten Petteri Nykky fick en svalkande dusch av spelarna efter prisceremonin.//Magnus Fredriksson

2018-12-11 10:34

VM:s doja till en målvakt i bronslaget


Det här är en positiv blogg från VM:s insida. En VM-turnering innebär 100 procent fokus på att ge er reflexioner och en hel del onödiga men samtidigt intressanta inlägg. Jag skrev tidigare om utnämningen av All Star Team som alltid blir hyfsat ljummen tillställning. Anledningen är att det alltid ska vara med spelare från Sverige och Finland samt gärna ett inslag från Schweiz och Tjeckien. Det ger inte så många platser kvar till personer som faktisk till 100 procent förtjänar att vara med.VM:s gulddoja som delas ut sedan ett par VM-turneringar kunde troligen inte kännas mer ”off” än 2018. Den schweiziska målvakten gjorde troligen en bra turnering men att bli utsedd till VM:s bästa är det ultimata beviset på att priset inte har något värde.
Schweiz förlorade mot Tjeckien i gruppspelet. Schweiz behövde övertid för att slå ut Norge i kvartsfinalen. Och Schweiz åkte ut i semifinalen mot Sverige på straffar. Inte i någon av dessa matcher har den schweiziska målvakten som blev VM:s MVP ”vunnit” någon match till Schweiz. Därför undrar jag helt enkelt på vilka grunder han fick priset.Mitt förslag är naturligtvis att utse denna pristagare i direkt anslutning till att VM-finalen har fått sitt avgörande. En spelare som 37-årige Juha Kiviletho var i så fall en mer värdig vinnare. Gjorde två av målen när VM-finalen avgjordes. (När det stod 4-2 till Finland hade han 2+0 samt varit inne på alla fyra målen framåt). Jag blev jäkligt imponerad över hans fysik, hans driv i spelet under hela turneringen.


//Magnus Fredriksson

2018-12-11 08:00

”VI” blir äldre och äldre…


Har ”farbror Fredriksson” blivit gammal och bitter? Vem vet, kanske?! En reflexion jag personligen gjorde under min vecka i Prag var att de svenska VM-fansen blivit två år äldre för varje mästerskap jag upplevt på plats…


Grymma gubbar i Prag!

Om du samma fans var 24 år 1996 var han under VM i Prag 46 år… Alltså samma ålder som mig. Jag har försökt röra mig högt och lågt under hela VM-turneringen i Tjeckien. Jag har försökt träffa IFF-pamparna liksom fansen som åkt från Trelleborg, Umeå eller Örebro. Det är tydligt… Den normala innebandy-fanset är inte så jäkla ung längre. Nä, det var många ”goa GUBBAR” på plats i Prag och en del ”gummor” också för den delen.


Goa svenska fans i Prag-VM 1998...


//Magnus Fredriksson

2018-12-10 18:17

Sova med VM-bucklan


Mika Kohonen lade upp en bild på VM-finalens MVP med VM-bucklan i hotellets sängDen enda svensk som lyfte bucklan igår i O2 Arena var tyv?rr jag...//Magnus Fredriksson

2018-12-10 15:46

Profiler i arenan


Innebandymagazinet träffade såklart massor av profiler. Här är grundaren till tjeckisk innebandy Martin Vakulic (startade innebandyn runt 1991 i Tjeckien) och VM-finaldomaren 2008 Rune Ali Zouhar (Norge).


Två långvariga chefredaktörer på samma bild. Schweiziska Damian Keller på Unihockey.ch (startade 2004) och Innebandymagazinets Magnus Fredriksson (startade 1997). Två unga herrar som är exakt lika gamla, det skiljer enbart två dagar mellan dem…//Magnus Fredriksson

2018-12-10 14:51

Snygga ryggtavlor


Flera av VM-lagen spelade matchtröjor med GIGANTISK stora bokstäver på ryggen. Jag hyllar detta initiativ till max. Finland hade det, Tjeckien hade det samt många fler. Dock inte Sverige.


Lättläst va, eller hur?!

//Magnus Fredriksson

2018-12-10 12:51

Alltså dessa All Star Team…


Det är en märklig följetong i varje världsmästerskap. IFF:s All Star Team. Det blir ofta någon form av ”politisk-korrekthet” över utnämningarna. Nästan helt oavsett prestationer kommer det alltid med en schweizare. Och de svenskar och finnar som kommer med känns också inkvoterade


Att All Star Team-utmärkelsen är mer eller mindre spikad INNAN VM-finalen gör att det inte känns helt ok. Jag tycker nästan allt hänger på vad som sker i just VM-finalen. Nu byggs mycket av utnämningarna på den delen av VM som kallas ”transportsträckan”


//Magnus Fredriksson

2018-12-10 11:54

På knä för fansen


Den finska klacken på drygt 600 personer fick anledning att fira VM-guldet med sitt lag.
//Magnus Fredriksson

2018-12-10 11:10

VM:s statshemligheter...


Kanske inte n?gra statshemligheter direkt utan mer reglerna hur allt runt VM-matcherna fungerar. Vart alla ska st? etc.


//Magnus Fredriksson

2018-12-10 10:03

Det gjorde vi bra!


VM-organisationen samlar ihop sig efter turneringen. Det var trötta tjeckiska innebandyfantaster som samlades på mittplan i O2 Arena någon timma efter VM-finalen. Organisationen kunde andas ut att kraftansträngningen att arrangera det 12:e herrmästerskapet gått mycket bra.


Tjeckiens förbundsordförande Filip Suman med sina döttrar.


Martin hävdade att han själv tog in sargen efter VM-finalen...
VM:s viktigaste spelare. VM-generalen Zuzana Svobodova.
//Magnus Fredriksson

2018-12-10 06:40

Kiviletho och Kohonens fyrling


Juha Kiviletho och Mika Kohonen. Vilka legender! De måste vara hyfsat nöjda när de vaknade i morse... För igår vann de VM-guld för fjärde gången. Juha gjorde dessutom två mål i VM-finalen som Finland vann med 6-3.


Juha och Mika. Legender!


Juha kollar Maggets betyg, en 5:a belönades två-målskytten med!


//Magnus Fredriksson

2018-12-09 21:22

Perkele - Finsk SISU igen...


Jag sa det hela veckan i Prag. Vänta bara, jag har varit med det så många gånger nu. VM efter VM.
Sverige krossar allt på vägen fram. Samtidigt som lag som Schweiz och Finland får "kämpa" sig igenom matcher mot nationer rankade 5-10.


Guldregn över finska landslaget för 4:e gången...

Nu börjar jag tröttna på finsk guldjubel. Men grattis Finland till ett snyggt nytt VM-guld

//Magnus Fredriksson

2018-12-09 20:49

När alla vännerna går hem…


Den finska glädjen är påtaglig. Killarna börjar bli vana så runt arenan i O2 Arena är det ett skönt finskt lugn som råder. Många har varit borta hemifrån i ganska många dagar nu så det är ganska skönt att allt är över. Finska guldet ska firas men det kommer inte gå till lika vilt som förra gången i Prag 2008. Då var det tokglädje, nu är den finska glädjen mer en lättnad att de vann ännu ett guld mot Sverige
//Magnus Fredriksson

2018-12-09 19:15

Hill får förklara


Den svenska förbundskaptenen Mikael Hill får förklara sig för SVT:s reporterteam i anslutning till VM-finalen. Finska förbundskapten Petteri Nykky får också förklara sig för media efter matchen…


//Magnus Fredriksson

2018-12-09 18:36

Inte bara spjutkastare och F1-förare...


Finland vann och Sverige kom sist. Så är det. Något annat spelar ingen roll. Det kändes tamt, det kändes som att Sveriges hopp stod till enbart individuella prestationer. Och dessa uteblev.I mitt lag har vi fem stycken "finnar". Inser att det kommer bli ett helvete nästa vecka på träning och match. Redan nu börjar hån-sms:en trilla in.


(Denna bild tog jag en timma innan VM-finalen... Får bjuda på den då grabbar!)

//Magnus Fredriksson

2018-12-09 18:36

Lyfter på hatten för Mika Kohonen!


Fyra VM-guld till superfinnen Mika Kohonen. Vem trodde det för 20 år sedan? Vem trodde det för 10 år sedan? Vem trodde det för två år sedan? Bara Petteri Nykky och Mika Kohonen…


FYRA VM-guld, stabilt!

Det ger vår sport en sådan underbar karaktär när en 41-åring får vinna VM-guld. Det ger signaler att det går att spela länge, bara man vill. Och snacka om att det är profilbyggande att vi har spelare som är med i ett landslag i över 20 år.


Första VM 1998, sista(?) 2018. I VM i 20 år, respekt!


//Magnus Fredriksson

2018-12-09 17:31

Världsrekord igen 16 276


Det tog alltså 22 år att slå Globens 15 106 åskådare från VM-finalen Sverige- Finland 1996. Det tidigare rekordet är efter dagens två matcher ner-petad till tredje plats på alla tiders rekordlista. Det nya rekordet är 16 276 åskådare!


Här är bildbeviset på rekordnoteringen!

//Magnus Fredriksson

2018-12-09 16:54

Budskapet är enkelt grabbar


Endrespelarna är på plats i O2 Arena. Budskapet är enkelt grabbar!//Magnus Fredriksson

2018-12-09 15:51

Svenska fansen laddar!


Temperaturen är hög, snart dags för VM-final i O2 Arena. De svenska fansen är taggade!

//Magnus Fredriksson

2018-12-09 14:55

Världsrekord 16 112 åskådare!


Det tog 22 år att slå Globens 15 106 åskådare från VM-finalen Sverige- Finland 1996. Det nya rekordet är matchen mellan Tjeckien och Schweiz, bronsmatch i O2 Arena.

//Magnus Fredriksson

2018-12-09 14:41

Hofbauer Jr


Jag minns när vi blev introducerade av schweiziska innebandyvänner under Europacupen 1999/2000 i Schweiz. Vi uppmanades att göra ett reportage om en spelare som skulle bli deras nästa storspelare. Det var Mattias Hofbauer, han var då 18 år. Ödmjuk och trevlig med en tydligt dröm att bli bäst i Schweiz. Och det skulle han bli genom att spela i Sverige. Ni som minns vet att det blev verklighet i början på 2000-talet när han kritade på för Jönköpings IK och han har i över 15 år haft en nyckelroll i Schweiz lagbygge. Hade unnat honom en första VM-final


#19 med Jr...


Prisutdelning bronsmatchen.


På bilden ser ni det svenska inslaget i bronsmatchen.

//Magnus Fredriksson

2018-12-09 13:57

Rullstolsrace


Tjeckisk innebandy är grymma på att göra PR för rullstolsinnebandy. Under VM fick det svenska rullstolslandslaget i innebandy möjlighet att visa upp sig tillsammans med det tjeckiska landslaget.//Magnus Fredriksson

2018-12-09 13:26

Hello Afrika!


Burkina Faso blev 70:e medlemsnationen. Nu är 10 afrikanska förbund medlemmar i IFF. På bilden syns de fyra förbunden som är på plats i Prag tillsammans med IFFs ordförande Tomas Eriksson. Förbunden på plats är Nigeria, Kenya, Uganda och Somalia
//Magnus Fredriksson

2018-12-09 12:03

Tjeckisk media skriver…


…om mig, om Innebandymagazinet. Trevligt, nu laddar vi för VM-final om några timmar!
//Magnus Fredriksson

2018-12-09 12:00

Jisses vilket drama


Det blev en lång natt i Prag måste jag erkänna. Är långt ifrån 20 längre men team-Innebandymagazinet var ute till 05:30 och firade att Sverige vann semifinalen mot Schweiz. Vi träffade många glada svenskar på den pubrunda vi tog.
//Magnus Fredriksson

2018-12-09 11:52

Löptur i centrala Prag


Det var en utmaning att löpträna i central Prag på förmiddagen idag. Underbart väder, +9 grader men massor av spårvagnar, turister, turister och bilar//Magnus Fredriksson

2018-12-09 11:11

VM-bucklan och medaljerna det tävlas om!


Kunde inte låta bli att fingra lite på VM-bucklan och titta närmare på de övriga priserna som VM-spelarna har möjlighet att vinna.

VM-bucklan.


All Star Team VM 2018.


Medaljens baksida?


//Magnus Fredriksson

2018-12-09 10:11

Snyggt jobbat


Det blev ganska mycket att stå i direkt efter matchen i natt. Semifinalen blev extremt dramatisk och det blev även en utdragen historia.


//Magnus Fredriksson

2018-12-09 09:36

Lugnet före stormen!


O2 Arena är redo, Innebandymagazinet är redo. Idag är det avslutningsdagen på en lång VM-turnering. Planen känns perfekt, det är en helt underbar känsla att vara på plats.//Magnus Fredriksson

2018-12-09 08:09

IFF presskonferens


Många har surrat nu i efterhand om IFF:s presskonferens som vi rapporterade om igår. En snackis är såklart att det ska testas att spelas med 3x15 minuters matcher. Frågan är om det någonsin kommer bli aktuellt i Sverige. Eller kanske blir detta spelet med kortare speltid enbart något för den internationella innebandyn? Jaja, vi får se…
//Magnus Fredriksson

2018-12-08 23:02

Sverige gör ”Vulkanen”


Härlig svensk glädje efter straffavgörandet mot Schweiz. De svenska spelarna tackar fansen med ”Vulkanen”. Fräckt!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 22:49

Kim Nilsson sprang direkt till familjen


Kim Nilsson vaknade till liv i slutet av matchen. De sista tio minuterna av ordinarie speltid och i sudden death var det världsklass av Kalmarsundspelaren. Direkt på straffavgörandet sprang han bort till dottern för att fira med henne.//Magnus Fredriksson

2018-12-08 22:15

Vilket underbart drama!


Sverige är i sin 12:e raka VM-final. För andra gången i historien krävdes det mer än 60 minuters spel för att nå VM-finalen. Förra gången vann Sverige i sudden death och denna gång gick det så långt som till straffar.


Snacka om VM-hjälte. Måns Parsjö-Tegnér kom in på straffarna och räddade Sverige!
//Magnus Fredriksson

2018-12-08 21:50

Rasmus jublar när Rasmus avgör!


Fick en helt underbar bild skickad till mig från min fru. Hemma i Göteborg följde familjen straffdramat på TV. Här är min 9-åriga son Rasmus som älskar innebandy hyfsat uppspelt sedan Rasmus Enström tryckt in det avgörande målet
//Magnus Fredriksson

2018-12-08 21:28

Yes, kvitterat, nu luktar det sudden!


Härligt, där kom den. 4-4. Nästan så att man inte vågar titta. Kom igen nu Sverige!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 21:21

Aj, nu blev det lite väl spännande?


Sverige har 3-1, jag börjar fundera på om jag ska ta en burgare eller snitsel till middag ikväll. Då vänder Schweiz på steken till 3-4. (56:41) Hur ska det här sluta?!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 21:00

Bra samarbete med svensk TV


Under ”Power-brejk” passar svensk TV på att göra intervju med Alexander Galante Carlström.


Bra att svensk innebandy jobbar för att göra TV-sändningarna intressanta genom att tacka ja till intervjuer under match.//Magnus Fredriksson

2018-12-08 20:20

Vi är svenska fans allihopa!


En härlig stämning i O2 Arena när de svenska fansen förgyller VM med grymt partyhumör. Viiii ääääärrr sveeeeennssskaaa faaaaans alliiiiihhhoooppppa!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 19:44

Måååål!


Sverige gör mål, Schweiz gör mål. Minns en gång när Nilsberth målfirande kunde ge 2+10 minuters utvisning…


Även Schweiz fick jubla i den första perioden…//Magnus Fredriksson

2018-12-08 19:23

Tjeck out…


Tjeckien är borta från guldmatchen. Nu väntar en bronsmatch för hemmanationen. Spelarna tog god tid på sig och pratade med sina supporters efter matchen. Alla verkade vara på hyfsat humör trots allt. Över 12 000 åskådare följde VM-semifinalen mellan Tjeckien och Finland.

På spelarnas initiativ "posade" de för kameran, kul!

//Magnus Fredriksson

2018-12-08 18:51

Svensk TV är igång!


Tjejerna och grabbarna bakom och framför kameran är igång i O2 Arena. Såhär ser det ut när TV-gänget är igång med sändningen. Undra vad de pratar om?//Magnus Fredriksson

2018-12-08 18:21

Mitt i fiendeland!


Finland var ett nummer större än Tjeckien. Det blev aldrig riktigt spännande. Finland drog ner bolltempot i matchen och Tjeckien hade inte förmågan att trycka på. Ett par insläppta mål i slutminuten i tom bur gjorde att Finland vann med 7-2. Och jag höll till i fiendeland…//Magnus Fredriksson

2018-12-08 18:07

Match 648


Per Wiklund har byggt upp en imponerande samling matcher som innebandyfotograf. Matchen mellan Finland och Tjeckien var match 648. Tack för alla bilderna Per!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 17:15

Öl-hävar-tävling i spelavbrott


I första periodpausen missades det viktiga Powerbrejket. I det andra genomfördes en märklig tävling. Öl tävling. Inte helt oväntat blev det en klar finsk seger…
//Magnus Fredriksson

2018-12-08 16:27

INGET POWERBREJK - Då gjorde Finland mål!


Oj, vad hände i första perioden mellan Finland och Tjeckien? Skulle det inte varit ett POWERBREJK efter ca 10:15? Jo, istället gjorde Finland mål!


Finland gjorde mål 11:18. Det skulle egentligen varit ett spelaravbrott vid ca 10:15 men spelet sattes igång

Domarna blåste inte av för ett 30 sekunders avbrott som är brukligt under VM. Istället fortsatte spelet vid ca 10:15 och Finland gjorde mål i skedet efteråt.

Powerbrejket kom istället efter drygt 12 minuters spel av perioden...


//Magnus Fredriksson

2018-12-08 15:31

Presskonferens med IFF


En välbesökt presskonferens arrangerad av Internationella Innebandyförbundet i VM:s presscenter bjöd på flera nyheter. Spännande att ta del av det händer massor i den internationella utvecklingen. Vi är nu 70 medlemsländer i IFF, varav 45 är fullvärdiga medlemmar. Och om två år torde innebandyn ha 75-80 medlemsnationer.

10 minuter innan presskonferensen, förväntan i luften...14:27: Tre minuter kvar, sista förberedelserna inför "världspressen"14:29, en minut före utsatt tid startades IFF:s presskonferens med att Tomas Eriksson tog ordet.Innebandy-VM 2018 kommer vara ett större arrangemang än handbollens dam-EM som pågår samtidigt publikmässigt. Tjeckien-VM kommer även lägga sig på plats 15-17 av ALLA internationella mästerskap under 2018. Riga-VM 2016 hamnade på plats 21 på samma "världslista"

//Magnus Fredriksson

2018-12-08 14:25

Lunch på stan


Körde lite lunch på stan idag i Prag!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 13:49

VM-golvet känns bra


IFF:s nya logga återfinns på mittcirkeln i O2 Arena. Snyggt eller hur!//Magnus Fredriksson

2018-12-08 13:02

Dags för match


Nu spelar Danmark om viktig placering i VM. Dessa matcher är extremt viktiga för kommande VM-kval.
//Magnus Fredriksson

2018-12-08 12:59

Presskonferens 14:30


IFF General Assembly sker alltid vid dagen då semifinalerna i VM spelas.

IFF:s generalsekreterare John Liljelund under pågående möte just nu.

Vid 14:30-tiden har IFF lovat en presskonferens där de berättar om de viktigaste besluten som tagits under dagen.


Tomas Eriksson, IFF.//Magnus Fredriksson

2018-12-08 11:51

VM-reprisen från 1998


Tänk vad tiden går. Jisses 20 jäkla år sedan första VM spelades i Tjeckien och Prag. 2018 är också 25 år sedan jag var i Prag för första gången når Czech Open invigdes 1993. Många av dagens VM-spelare var ju knappt födda då, eller gick som bäst på dagis. Ja om man bortser från Mika Kohonen som faktiskt var med och spelade då…


Peter Nilsson med bollen i VM-finalen i Prag 1998. Han var SM-slutspelets stora kung men fick enbart hoppa in i slutet av VM-finalen. Foto: Magnus Fredriksson

Det var grym stämning på läktaren bland de svenska fansen.
Sverige spelade två gånger mot Schweiz i VM för 20 år sedan. VM-finalen var märklig. Sverige var klart bättre men låg under med 1-2 efter första perioden. Sedan kom maskin igång och det var liksom inget snack. Sverige vann VM-guld den gången UTAN att få möta Finland i VM.


På bilden från 1998 (med några Hindås-spelare bland annat) är det också tydligt att "fansen" var yngre då 1998 än idag 2018...


Peter Nilsson och Reto Weber under VM-finalen.


//Magnus Fredriksson

2018-12-08 11:22

General Assembly


Just nu pågår IFF General Assembly som sker vartannat år i samband med herr-VM. Det är på detta möte som Internationella Innebandyförbundet tar beslut i olika ämnen.

Innebandymagazinet har under veckan redan avslöjat i stora drag VAD som kommer att ske. Att VM kommer spelas med 20 lag till VM 2022 bland annat.

På plats finns det även svenskt deltagande i form av tjänstemannen Stefan Kratz, IFF-presidenten Tomas Eriksson och styrelsemedlemmen Martin Klabere

Stor sal för stort möte!


IFF presidenten Tomas Eriksson med Asien-delegater.


Innebandyns världskarta 2018.


Fotograf: Martin Klabere... Det syns va?!


Martin Klabere med afrikanska inslag på General Assembly.


//Magnus Fredriksson

2018-12-08 10:35

2020 är det Finland som gäller!


Finland kommer 2020 arrangera VM för tredje gången. Tidigare har de arrangerat två lyckade turneringarna i Hartwall Arena i Helsingfors. 2002 var det fest med 24 nationer och 2010 var det finskt finaljubel och snökaos hela veckan lång. Redan nu har PR arbetet startat i O2 Arena att informera vad som kommas skall.

Undra om min "magkänsla" stämmer att det är samma företag som gjort VM-loggan 2020 som IFF:s nya emblem?! Det känns så va?

//Magnus Fredriksson

2018-12-08 08:51

Vem ska stoppa målvaktsfusket?!


Jag har haft åsikter om när VM ska spelas, att effektiv speltid borde införas. Kanske är det dags att på allvar får IFF och Svenska Innebandyförbundet att se över FUSKET som målvakterna i VM sysslar med.


Tjeckiens målvakter har "stora" kläder.

Se på Sveriges målvakter, se på Tjeckiens målvakter. De har alla kläder som är alldeles för stora. Det betyder att deras dräkter stoppar mer än vad det borde.
När jag ser målvakterna i VM eller i SSL för den delen under lag nästan om killarna med hjälm är på väg på tält-semester? Har man infört regler för ishockeymålvakter borde det även finnas regler för innebandymålvakter, i alla fall på elitnivå, i alla fall under VM.
Om två år i Finland 2020 kommer jag lovar er att alla andra målvakter från mindre nationer kommer stå i XXL även om de är en L-målvakt. Det är i alla fall en helt ny trend som varit i rullning ett tag. Att målvakterna tar större och större kläder på sig.


FInlands målvakter har "stora" kläder...

//Magnus Fredriksson

2018-12-08 07:11

Czech him out!


Alla som vill kan för ett par sekunder, eller i alla fall för en bild uppleva känslan att tillhöra det tjeckiska landslaget. Ser det trovärdigt ut? Nä, för gammal tyvärr.//Magnus Fredriksson

2018-12-07 23:17

Pekka är också här


De finska fansen har också hittat till Prag…//Magnus Fredriksson

2018-12-07 22:11

Semiklart och Polen imponerade


Det blev som förväntat två solklara segrar för Sverige och Finland i Prag. Sverige hade avgjort matchen mot Lettland efter ett par minuter och Finland behövde lite drygt en period för att säkra avancemanget mot Tyskland.

Idag har jag sett massor av rolig innebandy. Framförallt i placeringsmatcherna i Arena Sparta. Jag blir jäkligt peppad av att de mindre nationerna bara blir bättre och bättre. Det är bra struktur på lagen och de spelar en helt okej innebandy. Det var väl bara nr:19 i Japan som hade lite udda spelstil. Jag har ALDRIG i hela mitt liv sett någon som ”slår” på motståndarens klubba som han gör. Det går att förklara som att någon är på Liseberg och slår med en klubba på en sådan där sak som åker upp i topp. Ungefär så såg hans slag ut, otroligt coolt.
Det var kul att se massor av nya fans som anslutit till VM. Massor av norrmän, massor av svenskar samt kanske ännu fler finnar är nu på plats i Prag. Jag tror upplösningen på VM kan bli riktig kul.

Singapore- Japan i Arena Sparta.


Polen vann enkelt sin match idag! De imponerade mot Thailand.


//Magnus Fredriksson

2018-12-07 20:14

Minns tillbaka till 1998...


För 20 år sedan spelades det semifinaler mellan Sverige-Danmark och Schweiz och Finland. Då blev det VM-final mellan Sverige och Schweiz. Finland missade VM-finalen när Schweiz vann på straffar.


Martin Olofsson mot Tyskland i Brno (Tjeckiens näst största stad)

Det var en annan tid, en annan sport och ett annat land då. Tjeckien har växt till sig som land och innebandynation. Det är som dag och natt egentligen.


Esa Karjalainen med bollen mot Schweiz som slutade 9-0. I finalen ett par dagar senare vann Sverige med 10-3 efter legat under med 1-2 efter första perioden.


//Magnus Fredriksson

2018-12-07 18:34

Statistiknörden ska väl få något också...


Ni får själva försöka lista ut vad varje spalt betyder!
//Magnus Fredriksson

2018-12-07 17:45

Vi är bäst när det gäller!


Sverige är klara för semifinal mot Schweiz imorgon och de svenska fansen är tokladdade för vad Prag har att erbjuda ikväll.


Kim Nilsson fans... Läckert grabbar!


Storvreta-trumman är med!


Vi är goa gubbar allihopa, hej på er!


//Magnus Fredriksson

2018-12-07 16:50

Vi är svenska fans allihopa!


Trevligt med lite svenskar på plats i O2 Arena. Sverige äger både på plan och på läktaren. Sverige kör över sina lettiska motståndare. Någon läktarmatch finns det inte heller att tala om...

Andra sidan är ni klara?!


//Magnus Fredriksson

2018-12-07 16:14

Bulletin 6

//Magnus Fredriksson

2018-12-07 15:08

Svenskarna tar över Prag!


Jisses vad svenskar det är på plats nu. Från norr till söder. Tjocka och smala, unga och gamla. Nu tar vi Lettland först och alla andra sedan!//Magnus Fredriksson

2018-12-07 14:11

Bästa spelaren i matchen är…


Såhär ser det ut efter en placeringsmatch i VM med över 1 000 åskådare och massor av funktionärer med olika arbetsuppgifter…//Magnus Fredriksson

2018-12-07 12:59

Hur är det med hockeyfrillorna 2018?


2008 fanns det massor av sköna frisyrer hos den tjeckiska publiken. Jag är ledsen att meddela att jag inte lyckats hitta några med original-frisyrer från 1980-talet. Det känns som att hela Europa numera ser likadant ut. Nu är det bara spexarna kvar?//Magnus Fredriksson

2018-12-07 12:08

Idag sätter jag betyg!


Idag har jag ansvaret för betygsättningen på ett par matcher. Bland annat Japan - Singapore och Polen – Thailand. Det är ett ansvarsfullt och spännande uppdrag. Här på VM finns en fantastisk uppbackning med utskrivna laguppställningar, i vilka formationer de startar med. Dessutom kommer det en sammanställning efter varje period på hur varje spelare har presterat i form av spelade minuter, skott +/- bland annat.Alla som någon gång har satt betyg blir direkt mer ödmjuka i sina synpunkter om betygssättningen. Och det finns mycket att ta hänsyn till.
- Ska jag titta på matchen ur en tränares öga?
- Ska jag titta på matchen ur en spelares öga?
- Ska jag titta på matchen ur ett anhörigt perspektiv?
- Hur ska jag analysera varje enskild spelare, någon kanske bara har en defensiv roll, en annan en mer kreativ offensiv roll?
- Ska jag ta reda på det som bara lagen vet om, att en spelare legat sjuk hela natten före match? Att en spelare spelar skadad etc.

Det är mycket att ta in och mycket att ta hänsyn till. Jag vet att när jag spelar match med mitt division 4-lag vet och känner jag exakt hur spelarna presterar. Vilka som fuskar i defensiven eller vilka som är hetare än normalt och lyfter vårt lag. Som åskådare gäller det att ha ett tränat öga för att kunna ta in ALLAS perspektiv och skapa en förståelse för varför någon som gör en bra prestation ändå belönas med en 2:a och en annan får en 4:a.

Någonstans försöker jag leverera ett betyg som är ur publikens öga. Alltså inte ur ett perspektiv att du sitter på all fakta vad alla spelare ätit till frukost, om deras favoritklubba gick sönder på uppvärmningen eller inte.
//Magnus Fredriksson

2018-12-07 11:22

35 000 kronor för att spela VM


Det är fascinerande att prata med Stephen King som är Australiens IFF-pamp och högst involverad i innebandyn på andra sidan jordklotet. Tänk att på måndag börjar en del av killarna i landslaget börja tänka på ett eventuellt VM 2020 i Finland. Att de ska få ihop de där 35 000 kronorna igen. Och Finland är lite dyrare än Tjeckien så kanske måste varje spelare samla ihop 40 000 kronor.

Om vi räknar på det. 40 000 kronor delat på 23 månader betyder att varje spelare måste l?gga undan 1750 kronor per månad till nästa VM. Och då gäller det även att lägga undan för ett eventuellt VM-kval också.

Ni förstår vilken uppoffring varje spelare i Australiens trupp går för att spela VM.

Stephen King, Australien.//Magnus Fredriksson

2018-12-07 10:13

Morgonlöpning i Prag!


12 kilometers löpning i Prag var återigen en perfekt start på VM-morgonen. Idag var jag sådär härligt pigg i benen. (Igår var inte lika skön löptur) Tycker det är fantastiskt att jag från Arena Sparta kan springa 12 kilometer och enbart passera en enda väg. Snacka om att de byggt bra för cyklister och löpare i Prag.Några reflektioner. Det är kul att vara på VM och trevligt att springa och titta på omgivningen. Ungefär 4 kilometer ifrån Arena Sparta kom plötsligt ett normalt bostadsområde, inget märkvärdigt men det var inhägnat och med portvakt. Fick mig att fundera, ja folk kanske vill ha koll vilka som springer runt där deras bilar står och vilka som rör sig i bostadsområdet där de bor. Sedan funderade jag även på de matcher som jag ska sätta betyg på idag, att det ska bli kul att följa några matcher i båda A-poolen och B-poolen.
//Magnus Fredriksson

2018-12-07 09:11

Utanför Sparta Arena 09:05


Publikrekordet i VM ska krossas. Såhär såg det ut utanför Arena Sparta en bra stund före Singapore – Japan. Skolungdomar från hela Prag invaderar VM. Och det märks att de är peppade för att se på innebandy-VM!//Magnus Fredriksson

2018-12-07 08:13

106 000 åskådare och tre dagar kvar


Igår slogs alla tiders publikrekord för en VM-turnering i innebandy. Det tidigare rekordet var drygt 104 000 åskådare från Göteborgs VM 2014. Nu med TRE dagar kvar har 106 000 åskådare sett matcherna.Ja, tänk att 6 341 såg Singapore vinna med 9-5 mot Japan, 5 237 såg Slovakien slå Singapore (18-2) eller 6 583 såg Australien- Thailand (4-3) samt Lettland vinna (6-1) mot Slovakien inför 7 069 åskådare.


//Magnus Fredriksson

2018-12-07 07:06

Kommer vi åka hem idag?


- N E J !!!

Sverige kommer inte att åka hem. Innebandymagazinet kommer kavla upp ärmarna ännu mer i slutspurten. Idag går Sverige in i slutspelet och MASSOR av svenska fans anländer idag till Prag. Det kommer bli en sjuk fest!

Jag var såklart tvungen att inviga presskonferens-utrymmet i VM.


För tio år sedan när VM spelades här 2008 hade arrangörerna presskonferens efter VARJE match. Det var nästan tragiskt då ingen mer än arrangörerna ville ha dem. Inte spelarna och inte media…


Jag måste säga att pressrummet är väldigt bra och det är nära till plan, spelarna och det som man behöver. Att pressläktaren är nästan högst upp i arenan är av mindre betydelse. Sitter någon där?!
//Magnus Fredriksson

2018-12-06 22:06

God jul önskar Schweiz!


Tomten kom tidigt till VM. Fullt med tomtar i den schweiziska klacken i matchen mot Norge. När jag träffade dem i korridoren under matchen Tjeckien mot Danmark var de ”igång på allvar”. Men trevliga såklart.//Magnus Fredriksson

2018-12-06 21:16

Stol-leken i Prag


Mina barn hade älskat denna paus-underhållning. Stol-leken har de kört hela veckan i O2 Arena. Vinnaren vinner en bil.

Nej, såklart inte. Men något ur VM-shopen.

//Magnus Fredriksson

2018-12-06 20:47

I slutspelet gäller 15 minuter


I gruppspelet var det 12 minuters periodpauser i matcherna. Nu när vi är inne i slutspelet är det 15 minuter. Jag kan även konstatera att andelen svenska fans har ökat i Prag idag. Imorgon lär det väl komma ännu fler?!//Magnus Fredriksson

2018-12-06 19:31

Fan vad jag lider med norrmännen!


Alltså, vilken krig vilken vilja men vilket fantastisk ögonblick. VM:s höjdpunkt var när Ketil Kronberg gjorde sitt "världsklassmål" som betydde 2-2 mellan Norge och Schweiz. Straz innan hade Norge blivit rånade på matchen när de lettiska domarna hittade en utvisning av absolut inget.


Ketil har kvitterat och den norska publiken får glädjefnatt tillsammans med spelarna. Magiskt!

Precis när Norge blir fulltaliga kommer ett perfekt utkast och Ketil visar vilken världsspelare han är när han lägger in bollen i mål, rysningar!!!

Sedan kommer avgörandet 30 sekunder in i sudden...


Även det gav rysningar och jag befann mig mitt i högen av lättade spelare...


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 19:03

100 000 anledningar att älska detta VM!


Underbarmatch mellan Schweiz och Norge. Älskar detta VM. Nu har vi passerat 100 000 åskådare också. Jag trivs bra i O2 Arena!


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 18:17

Innebandy-nörden är lycklig


Jag älskar att vara på VM. Det är något speciellt att vara i Tjeckien, i Prag och på VM igen. Det finns såklart saker jag inte gillar med VM men det är en härlig känsla att vara på plats i hetluften när ny innebandy-historia ska skrivas.Framförallt älskar jag alla möten med folk som brinner för innebandy lika mycket som jag gör.


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 17:20

Funzone i köpcentret


Ett stenkast ifrån O2 Arena finns ett stort köpcenter. Jag tittade till gågatan och Funzone som byggts upp där för VM. Snyggt jobbat!

Nästa gång går jag in och testar lite skott tror jag...

//Magnus Fredriksson

2018-12-06 16:52

Bulletin 5

//Magnus Fredriksson

2018-12-06 16:11

TV kamera som fixar…


… det i Arena Sparta i Prag. Ganska häftig pryl.
//Magnus Fredriksson

2018-12-06 15:11

Någon som vet vart Stefan Kratz tagit vägen?!


Stefan Kratz som jobbat inom Svensk Innebandy sedan "1873" och varit IFF-anställd sedan tidigt 1990-tal har bokstavligen FÖRSVUNNIT.

På kort tid har motion, rätt mat och rätt mängd betytt att totalt 36 kilo har förvunnit från denna Mora-kille.
Från tjockis till tunnis på ett par månader. Dessutom har han hunnit med att träna massor redan under VM.

Stefan Kratz 6:e december 2018, bra jobbat Stefan!


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 14:10

Vem bakom masken?


Fått SMS att jag ska minnas tillbaka ännu mer på tidigare VM-turneringar. Dagens gåta, vem är mannen i ap-mask och vilket VM?!//Magnus Fredriksson

2018-12-06 13:27

Löptur och Thai-bussen


Dagens löptur gick igenom Prag +2 grader, lite varmare än igår men betydligt kallare än i måndags.


Skönt att komma ut och röra på sig lite efter Thailand-matchen. Tog förresten en bild på lagets spelarbuss utanför Arena Sparta.//Magnus Fredriksson

2018-12-06 12:43

Jag minns mina VM del 1


Tänkte dela med mig av några olika minnen ifrån de tidigare VM-turneringarna.

1996: Det overkliga att innebandy skulle spelas i Globen, alla bussar som stod parkerade utanför arenan. Hela VM kändes då helt overkligt, idag är det verkligt med denna typ av matcher. Det var innebandyspelare från hela Sverige på plats i Stockholm den helgen. Ni som var med, vet vad jag pratar om.

1998: Prisskillnaden mellan Prag och Brno var enorm vill jag minnas. Under gruppspelet kunde jag beställa mat och två öl för 20 svenska kronor. I Prag var priset ungefär dubbelt, minst.

2000: När jag gick in på turistbyrån i Sarpsborg där gruppspelet genomfördes. Inte ens de på turistbyrån visste att det spelades ett VM, inte heller taxichauffören hade någon koll!

2002: Alla festerna under veckan såklart. Och överallt såg man det japanska laget ute och shoppade i sina landslagsoveraller.

2004: De sjuka avstånden mellan de olika spelarenorna. Omöjlig turnering att följa på ett bra sätt. Tjeckernas vinst i semifinalen mot Schweiz ”Dödade VM” lite.

2006: Den tyska målvaktens glädje över att rädda en svensk straff i underläge 0-10.

2008: De tjeckiska domarna som gjorde superfelet att inte låta Peter Fischerström komma in från utvisningsbänken efter att Sverige släppt in straffen mot Lettland. Den tjeckiska översättningen från den engelska versionen av regelboken blivit felaktigt översatt. Alltså, de stackars tjeckerna trodde att de gjorde rätt som lät Fischerström sitta kvar sitt straff.

2010 Finska snön under hela veckan. Finska guldet som kom som ett brev på posten...

Lite julkänsla utanför Hartwall Arena 2010...


Petteri Nykky blev duschad 2010, undra hur det blir 2018?

2012 Hmn, minns att Hofbauer tog en plats i världslaget för tredje gången. Han var lika självskriven i All Star Team innan VM som Christian Hellström var 1996...

2014 Närheten till allt. Ett lyckat hemma-VM Första Fun Zone. Tog familjen på VM för första gången. Genom detta fick turneringen en ytterligare ny dimension för mig personligen. Minns alla VM-flaggor på stan också. Bästa VM:et som har synts ute på stan helt klart!

2016 Att VIP-folket hade det skittråkigt på VM-sektionen och istället hängde med ”de övriga” istället.


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 11:53

Arrangörerna gjorde det igen!


Ny dag och ny morgonmatch MED massor av publik. VM 2018 kommer slå ett nytt snyggt världsrekord i publiksiffra när turneringen är över. Jisses!Singapore - Thailand et gillar VM-publiken och VM-maskoten!


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 11:02

VM shopen är öppen


Det finns rekordmycket prylar att köpa från VM 2018. Här är tröjorna som finns till salu.Och lite kläder för tjejerna!

Och för barnen!


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 10:10

SM-guld 1985!


På planen är det 110 procent som gäller. Utanför plan är det 110 procent vänskap som gäller, i alla fall mellan dessa herrar.


Med andra ord, Samuelsson är inte på väg att "lappa till" Norges stjärna Ketil Kronberg.

Förresten, visste ni att Johan Samuelssons pappa vann SM-guld 1985 med Örgryte IS? Jag såg tyvärr när detta skedde på Nya Ullevi för 33 år sedan...


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 09:14

Slutspelsträdet på bild


Dagens meny slutspelsträdet för VM. Hur kommer det att gå? Ska vi tippa? Får se om jag får någon feeling eller inte för det. Återkommer i så fall (troligen inte)//Magnus Fredriksson

2018-12-06 09:00

Finlands nationaldag och VM 2014


Idag är det Finlands nationaldag. Det är också exakt fyra år sedan som jag tog med mina två söner på VM för första gången. Tänk vilken bra VM-fest det var även i Scandinavium 2014. Full fart på massor av saker. Köpte matchtröjor (som de nu 2018 har växt ur) och självklart ville killarna stå i den svenska klacken när de väl kommit in i arenan.
Det värmde naturligtvis en pappa som mig att se sönerna i klacken. Minns ju själv när jag började stå i Frölundas klack som 10-åring i Scandinavium…
//Magnus Fredriksson

2018-12-06 08:00

Tjejerna gör det förbaskat bra!


Det schweiziska domarparet, de två tjejer har startat VM bra. Visst, de kanske blåser lite snabbare än några andra domarpar (de svenska) men det har gjort det förbaskat bra hittills. De hänger med och ska inte be om ursäkt alls för sin historiska medverkan som de första kvinnorna som dömer i herr-VM.

Jag har genom åren sett massor av schweiziska domarpar i VM som inte hållit måttet. Dessa två tjejer gör det definitivt detta nu när slutspelet drar igång på allvar.

Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger från Schweiz.


//Magnus Fredriksson

2018-12-06 06:43

Finnen gav mig rött kort igen!


Det är inte första gången, det är inte andra gången… Jag har faktiskt tappat räkningen hur många gånger jag träffat den här finnen på VM. Troligtvis varenda VM-turnering som spelats.
Och även detta VM delar han ut röda kort. Jag tyckte jag max skulle få 2+10 men, men…
//Magnus Fredriksson

2018-12-05 23:38

120 kronor för mat och två öl!


Det funkar fint i Prag. Avslutade dagen med en matbit och två öl. Kändes inte som jag direkt blev rånad ikväll. 74 kronor för varmrätten och resten kostade ölen tillsammans med LITE dricks 120 kronor. Det kunde varit värre…


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 21:58

5:e VM dagen är över


Vi har nu klarat av fem dagar av VM. Det är en fantastisk fest så här längt. Nu har vi fått ihop kvartsfinalerna också. Tyskland slog Kanada. Norge slog Australien. Lettland besegrade Slovakien och Danmark gjorde det förväntade mot Estland.

Vi fick inga skrällar alls i åttondelsfinalerna. Lite synd men så är det. Estland träffade i matchminut 55 stolpen två gånger, samma spelare med två olika skott klingade till. Minuten senare kom ett ribbskott vid ställningen 3-2 till Danmark. Ganska surt för Estland då Danmarks 3-2 mål kom med en ”misstänkt” hög klubba precis före bollen gick in.

Jag har fortfarande inte hämtat mig efter morgonens häftiga fajt inför över 7 000 åskådare. Vilken inramning det var. Lettland mot Slovakien klockan 10:00 och det sitter alltså 7 000 personer i arenan. Wow!

Jag trodde nog att Slovakien skulle kunna skrälla men Lettland var bättre även om siffrorna 6-1 inte beskriver matchen helt ut. Lettland gjorde två mål i tom bur i slutet bland annat.
//Magnus Fredriksson

2018-12-05 20:38

SIBF-anställd i danska båset!


Tänkte på en grej. Lite kul var det i matchen Sverige-Danmark från igår. Två av de danska ledarna var svenskar. Anders Mörk (assisterande coach) som jobbar på förbundskansliet i Stockholm och Mikael Karlberg (coach) som var Sveriges läktarcoach i bland annat VM 2014.


Mikael Karlberg i danska båset.


Anders Mörk i det danska båset också!


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 19:42

Läktarcoach för Norge!


VM är den storskaliga turneringen. Allt är stort. I Sparta Arena är sker VM i ett litet mindre format vilket gör att publiken kommer närmare spelarna. Det älskar jag. Jag vill vara nära…Nästan så jag själv kunde hjälpa till som extra coach eller i alla fall läktarcoach…Hyfsat nära, eller hur!

//Magnus Fredriksson

2018-12-05 18:58

Mammor, pappor och far och morföräldrar


Tyskland-Kanada, känn på den. Det låter häftigt, och två klassiska nationalsånger bjöds vi också på förutom Rammstein när tyska killarna sprang in för första tekningen. Kanada tog visserligen ledningen men sedan var det Tyskland som dominerade. Både på planen och på läktaren.

Jag såg väldigt många av den tyska publiken som helt klart såg ut som föräldrar och mor och farföräldrar till spelarna på planen. Härligt!//Magnus Fredriksson

2018-12-05 17:50

Plats i VM-laget = VM i stretching
Ska du spela i A-landslaget för Sverige i VM gäller det att stretcha ordentligt. Här sitter killarna och ”lider” (kanske, kanske inte?). Matte Samuelsson berättade för mig om man kör ordentligt från början kan man fuska lite på slutet, eller något i den stilen. Hörde lite dåligt, vad jag tror han menade är att det går att ”fuska lite” om man vill, även i ett landslag..


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 17:02

Tids-bluffen i VM är avslöjad!


VM-arrangörerna pratar om att det är FEM (5) minuters promenad mellan O2 Arena och Arena Sparta i Prag. Innebandymagazinet kan nu avslöja att det är lögn!Vi gjorde nämligen en tidtagning på det faktiska avståndet i tid. Jag var utvilad och jag gick med raska steg utan att stanna en enda gång. Tiden blev inte 5:00 som arrangörerna felaktigt hävdar. Nej, det kanske känns som fem minuter men det tog 6:27 sekunder. Det är alltså diff på en minut och 27 sekunder. Jag är beredd att hålla med om att det känns som fem minuter men så var det inte.När du hade promenerat i två minuter ifrån Arena Sparta såg du O2 Arena så då kändes det riktigt nära, men nej några fem minuter var det inte!
Här har vi O2 Arena!


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 15:33

Ackrediteringscentret är i en container


Intressant placering av hanteringen av ackrediteringsbrickor. Istället för att vara som brukligt inne i huvudarenan har arrangörerna ordnat med ett par containers.Kan berätta att det fungerade, hur bra som helst.

Mäktiga O2 Arena utifrån.

Ingången till VM...//Magnus Fredriksson

2018-12-05 14:14

Matchens lirare-bild är underhållande


De skulle kunna varit ett gäng som står och väntar på 8:ans Spårvagn någonstans i Prag. Men det är matchens två bästa spelare som arrangörerna har valt ut tillsammans med prisutdelare, IFF och funktionärer.

Detta sätt att ”hylla” en spelare i varje lag efter varje VM-match har varit en tradition i ett par turneringar.


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 13:12

Bulletin nr 5


VM sammanfattad på en A4 sida!//Magnus Fredriksson

2018-12-05 12:49

Fler mål än svenska tröjor i Sparta


När Sverige besegrade Danmark med 25-0 kunde jag konstatera att det bjöds på FLER mål än gula svenska tröjor på VM-läktaren i Arena Sparta. Ni kan räkna själva… Måste vara något form av bottenrekord för VM på 2000-talet?!


Ja, ni räknade rätt... 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 gula matchtröjor samt en blågul-tröja. NU vet jag att det blir bättring inför slutspelet, men ändå...


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 11:40

Fantastiskt redan på morgonen


Det är helt sjuk stämning i O2 Arena mellan Lettland och Slovakien. Två rädda lag som inte vill förlora i åttondelsfinalen. Hur är det möjligt att de kan vara så mycket folk på plats? Och vilket jäkla liv det är. Fantastiska 7 062 åskådare. Det upplevdes som betydligt fler!

Svenske domaren Håkan Söderman försöker göra sig hörd i ljudvallen... Inte någon lätt uppgift!//Magnus Fredriksson

2018-12-05 11:27

Lika som bär


Okej, får väl plocka fram klassikern. Lika som bär då… Här kommer en…

Atis Blinds, Lettland och Disney-Åke

När vi ändå är igång så kör vi denna höjdare. Extremt lika va?!

Michal Pazek, Slovakien och Alexander Rybak


//Magnus Fredriksson

2018-12-05 10:47

IFF-presidenten ger beröm


Ni är extremt många som följer VM-bloggen vilket är kul. Antagligen vinner inläggen inga priser på någon gala i Stockholm. Däremot får ni som följer VM hemifrån en möjlighet att få uppleva VM lite närmare…

Det görs även massor av artiklar förstås och ”plus i kanten” är det naturligtvis när självaste IFF-presidenten Tomas Eriksson skickar ett uppmuntrande meddelande.//Magnus Fredriksson

2018-12-05 09:53

Största möjliga…SKRIK!


Det är ett sjukt oväsen på läktaren under VM. Vid jämna mellanrum uppmanar speakern publiken att föra så mycket oväsen som möjligt. Decibel-mätaren kommer många gånger upp i 115, när bilden togs lite lägre…//Magnus Fredriksson

2018-12-05 08:42

Först in i slutspelet är svenskar


Nu ska det avgöras vilket lag Sverige får i kvartsfinal imorgon torsdag. Blir det Slovakien eller Lettland? Domare i matchen är Glenn Boström och Håkan Söderman. De är redan på plats i O2 Arena. Morgonmatch som startar 10:00!//Magnus Fredriksson

2018-12-05 08:34

Använder vi en drönare i VM?


Hur är det möjligt? Är det verkligen sant att Innebandymagazinet använder en drönare för att ta bilder under VM?


Nej, däremot är mediahörnan i Arena Sparta direkt i anslutning till läktaren varför jag kan ta bilder som dessa.

//Magnus Fredriksson

2018-12-05 07:35

Nja, Schweiz. Hur ser era coacher ut?


Polotröjan i båset har gjort entré i VM. Det är lite nyskapande och inte direkt förlåtande… Detta plagg är precis som domartröjorna snyggt om du är 100% vältränad. Är du inte det så ska tröjan inte bäras.

Det är lite småkomiskt att se hur Luan Misini kämpar under matchen för att dra ut sin tröja. Svenska huvudtränaren David Jansson som ser ut att vara i bättre form än på länge klär sig okej i denna sträcktröja liksom finske matchcoachen Esa Jussila.


Men frågan är ändå, hur kunde det hända?När vi ändå är inne på coacherna i Schweiz kan vi även konstatera att Tjeckien har utländska ledare i sitt bås. Schweiz jobbar med internationellt ledarteam nästan rakt av, där en svensk har huvudansvaret. I Tjeckien satsar man finsk via Petri Kettunen som huvudcoach och Akseli Ahtiainen som assisterande. Deras kläder är snyggare och mer traditionella!Petri vinnare i modekampen...

//Magnus Fredriksson

2018-12-04 22:22

Historiskt av Lettland och Tjeckien!


Reflexioner när gruppspelet är över i VM. Sverige är efter halva turneringen solklara favoriter till VM-guldet. Det spelar liksom ingen roll, Sverige är favoriter. Om det spelar någon roll? Nej.

Sverige har förändrat i formationerna. Är det bra, är det dåligt att Sverige har olika uppställningar att spela med i en VM-semifinal och en eventuell VM-final? Ja, kanske.

Tänk att Lettland kommer sist i sin VM-grupp. Detta efter att ha besegrat gruppettan Tjeckien. Detta har aldrig tidigare hänt i innebandyns historia att ett lag som kommer sist i en grupp vinner mot ”serieettan” Wow, vilken utveckling. För något dygn sedan höll hela VM andan, kommer Tjeckien gå vidare? Nu vet vi, de vann gruppen trots allt. Trots att de förlorade mot Lettland.
Och det betyder även att Tjeckien blir historiska i innebandy-sammanhang att bli det första lag som vinner en grupp i VM samtidigt som de förlorar mot en jumbo i gruppen.
Nu vet vi att det kommer bli en semifinal mellan Sverige och Schweiz och troligen en annan semifinal mellan Tjeckien och Finland. Det kommer bli jättehäftigt. Jag skulle inte bli förvånad om det blir minst en skräll i detta VM gällande topp 4. Trots allt…//Magnus Fredriksson

2018-12-04 21:57

Vi är i Tjeckien på VM!


Tjeckien är otroliga på att skapa stämning i arenan. Publiken är verkligen med på noterna. Och inslaget cheerleading är en naturlig del av sportevenemang i O2 Arena.


//Magnus Fredriksson

2018-12-04 20:23

Tommy Åström i brottningsmatch!


En helt oannonserad brottningsmatch utspelade sig en timma före Sveriges VM-match mot Danmark i Arena Sparta i Prag.De tävlande var "VM-vakten" och TV och radioprofilen Tommy Åström.
Rond 1: Gick klart till "VM-vakten"
Rond 2: Gick klart till "VM-vakten"
Rond 3: Tommy Åström tog initiativet och med mer energi slet sig loss och vann på fall.
Rond 4: Game over, Åström - "VM-vakten" 100-0


"VM-vakten" inser att slaget är förlorat...

Bakgrund: Tommy Åström var på väg till sin arbetsplats, 25 meter bort. Det ville inte "VM-vakten". Han förklarade på flytande tjeckiska att det var förbjudet att gå där eftersom TV var på plats. Åström blev tillslut förbannad och brottade sig förbi vakten som gjorde sitt yttersta för att stoppa TV-profilen.

Härligt med drama i hallen...


//Magnus Fredriksson

2018-12-04 18:15

Fem mål på 19:37 Galant spelat!


Alexander Galante Carlström gjorde mäktiga fem strutar på 19:37 i första perioden mot Danmark. En sällan skådad uppvisning av Falun-spelaren. Samtidigt gick Rasmus Enström poänglös i samma period…//Magnus Fredriksson

2018-12-04 18:02

Jag fick ett SMS av en lagkamrat...


Jag fick ett meddelande på telefonen precis från en lagkamrat. En av lagets mest rutinerade spelare...//Magnus Fredriksson

2018-12-04 17:39

En paus är tolv minuter i VM


Om ni inte visste det, så vet ni det nu… En periodpaus i VM i innebandy är alltid tolv minuter. Direkt på sista avblåsningen börjar klockan räkna ner från 12:00 till 00:00. Allt är styrt på sekunden i detta VM. Jag återkommer i ämnet, jag lovar!//Magnus Fredriksson

2018-12-04 16:59

Lena Philipsson och svenska ringen!


Danska spelarna värmer upp till Lena Philipssons ”Det gör ont” medan de svenska spelarna gör ringen.

Undra vem som väljer musiken i hallen? Undra hur lång tid det tar innan Kim Nilsson slår rekord. Och är det någon svensk bloggare eller TV-kanal som inte kommer berätta om att Kim tagit över rekordet? Kim spelar i första femman så det lär inte ta speciellt lång tid tror jag…//Magnus Fredriksson

2018-12-04 16:28

Twitterförbud från omklädningsrummet?


Det finns en oro i ”svensklägret” att de svenska landslagsspelarna ska tycka det är jobbigt att byta om i Arena Sparta som är av mindre karaktär, läs ”handbollsomklädningsrum”. Tur att mer eller mindre alla spelare i Sveriges lag har massor av rutin från att spela i denna arena efter otaliga Czech Open turneringar.


Twitterförbud eller inte, här värmer Sverige inför matchen!

Det fanns en oro över att bilder från omklädningsrummet skulle innebära att fel bild av VM presenterades. Detta om exempelvis ledare eller spelare twittrade bilder därifrån.


//Magnus Fredriksson

2018-12-04 16:19

Jan Zahalka är TV-stjärna i Tjeckien


Tjeckisk TV direktsänder 17 matcher från VM i Prag. Och det fullkomligt kryllar av fd landslagsspelare Tatran Stresovice som kommentatorer.


På bilden till vänster (ljusblå kavaj) är Jan Zahalka som jag minns först som en duktig junior i Tatran på tidigt 1990-tal som alltid hängde med de svenska lagen och spelarna under Czech Open. Sedan träffade jag honom när han blev en av toppspelarna i Tatrans A-lag och även när han spelade i A-landslaget.

Jag minns även att han ett år rakade in sin siffra på skallen (nummer 9) får att sticka ut. Nu sticker han ut som TV-kommentator! Bra jobbat Jan!

//Magnus Fredriksson

2018-12-04 15:53

Svenskarna som är taggade för Norge-Finland


Att ta sig in på O2 Arena är som att befinna sig på en flygplats. Svenska domarparet Glenn Boström och Håkan Söderman var extremt taggade när de kom till ”incheckningen”. Magnus, visst stannar du på vår match, eller?!

Nja, väljer Arena Sparta och Sverige mot Danmark istället.


//Magnus Fredriksson

2018-12-04 14:35

Arrangörernas nya party!


En skräpmatch egentligen i VM när Slovakien gör mos mot Singapore i O2 Arena. IMPONERANDE att arrangörerna fyller arenan med massor av publik, mitt på dagen. Det är ett fantastiskt arbete som ligger bakom denna publiksuccé.//Magnus Fredriksson

2018-12-04 13:46

Publikfest igen mitt på dagen i O2 Arena


Thailand mot Australien i O2 Arena. Arrangörerna hade lyckats igen. Att ge lagen utanför Europa sin livs upplevelse att få spela inför storpublik i en av Europas största inomhusarenor. Mäktigt var bara förnamnet!

//Magnus Fredriksson

2018-12-04 12:54

Fräckaste grejen på hela VM… hittills!


Jag har fortfarande ett varmt minne från sommarens fotbolls-VM och VAR-systemet. Trots att man varit intresserad av fotboll sedan födseln var det något nytt i somras. När en spelare sökte upp motståndarens fot, tå, arm eller vad som helst så skulle domaren sticka iväg och titta på film.


I innebandy-VM 2018 är känslan lite det samma. Det är så himla fräckt tycker jag när spelet blåses av och man ser en fokuserad domare som tittar på en skärm för att se om bollen var inne eller inte.


I matchen mellan Sverige och Norge vid ställningen 9-0 blev det en situation som domaren kallade på ”video-hjälp”. Det tog extremt lång tid innan han kunde konstatera att det inte skulle bli ett 10-0 mål. Av vad jag förstod tog den norska målvakten hjälp av sitt droppnät för att freda målet den gången.

//Magnus Fredriksson

2018-12-04 11:21

En gång för mycket länge sedan...


... var jag i en stad som heter Brno. Det är Tjeckiens näst största stad och där spelade Sveriges bland annat ett par matcher i gruppspelet 1998.


Magnus Fredriksson på VM I TJECKIEN 1998

Ser ni bilden på mig. Den är tagen direkt i anslutning till en periodpaus där de tyska spelarna lämnar plan i bakgrunden. När jag ser denna bild som är 20 år gammal minns jag min press-bricka vars band var gjord av tre färger garn (i Tjeckiens färger). Frågan om detta band skar i halsen efter ett tag? Yes, det gjorde det. För övrigt var det Janne "zorrofintens fader" Tähkä som syns på VM-loggan på min t-shirt. Så nu vet ni det också!

Oj kan ni tänka er, 10 år senare. Alltså 10 år och sju månader senare (VM flyttades 2008 från maj till december!) var jag i Tjeckien igen. Denna gång hade Prag fått en ny världsarena med namnet O2 Arena (massor av arenor heter så i Europa!) Denna gång var det för kallt att springa runt i shorts hela VM.

Magnus Fredriksson på VM I TJECKIEN 2008

Visst är det lite orättvist att lägga in dessa två bilder och ställa de två tidigare VM-turneringarna emot varandra men...

---det var verkligen som natt och dag, 1998 mot 2008. Jag skulle kunna skriva en roman om utvecklingen. (och då menar jag inte mitt hår som försvunnit från skallen...)


//Magnus Fredriksson

2018-12-04 10:39

Fick nobben av Patrik Åman


Tisdagens VM-dag startade med 11 raska kilometers löpning i ett regnigt Prag. Igår kväll runt 21:45-tiden frågade jag ex-världsmästaren Patrik Åman om han skulle hänga med på en löptur denna morgon.
Jag har nog aldrig fått ett klarare nej någonsin.
- Nej.
Inte ens en smådålig ursäkt som;
- Nej, jag är förkyld.
- Nej, jag har inga löparskor.
- Nej, mina löpartajts är i tvätten


Under mina 11 kilometer runt i Prag fick jag något att fundera över. Varför sa han NEJ så tydligt?
Ville han inte hänga med mig, eller ville han helt enkelt inte se mig i mina nya Unihoc-löpartajts? Hmn?!
Jaja, igår kväll konstaterade i alla fall Patrik att han skulle fått en tvåa i betyg hos Innebandymagazinet för sin TV-sändning…

Det är läckert när de bygger RIKTIGA vägar för cyklister och "tisdagslöpare" (som mig) ÖVER bilvägar!

Sunkväder, ändå en anledning att komma ut och röra på sig!

"Baksidan" av VM-hallen, Arena Sparta finns ett utegym. Hela området bakom arenan är en stor idrottsplats inklämt mellan en massa hus och en lång bäck. Så nu vet ni det också!


//Magnus Fredriksson

2018-12-04 09:37

Svenska fans på plats redan 09:29...


... vid Arena Sparta som Sverige senare idag möter Danmark. Det var en duo från Åkersberga i form av hängivna Sverige och innebandyfansen Fredrik Carlvik och Marcus Skönice (Efternamnet stavas säkert på annat sätt) från Åkersberga som gick runt utanför arenan redan vid nio-snåret på tisdagsmorgonen


Okej, i ärlighetens namn trodde de att Thialand skulle spela klockan 10:00 men denna match spelades såklart i mäktiga O2 Arena. Men en bra bild fick vi till i alla fall...

//Magnus Fredriksson

2018-12-04 08:09

VM:s supportershop är häftigare än någonsinJag ska kolla närmare på deras utbud under turneringen. Finns mycket häftigt att välja bland. Återkommer i ämnet!

//Magnus Fredriksson

2018-12-04 05:53

Australiens klack bättre än spelet!


VM:s tråkigaste match måste varit Australien mot Polen. Tempot var lågt och jag tröttnade tillslut och lämnade Arena Sparta. Tråkig är däremot inte Australiens fans. De är stolta och engagerade.//Magnus Fredriksson

2018-12-03 22:33

Känd från TV...


...kanske dags att flytta till Stockholm, sälja huset och gå "all in" nu.


//Magnus Fredriksson

2018-12-03 20:54

Så funkar det vid periodpaus


Undrar ni hur det ser ut när det blir periodpaus under VM? Jo, lagen går tillsammans i samlad trupp till omklädningsrummen som ligger nära varandra. När det är i en stor hockeyarena som O2 Arena i Prag tar det en liten stund extra att nå bananerna och drickan i sitt rum.
Och några spelare blir alltid stoppad för lite paus-intervjuer till media, läs TV.

Grabbarna går av planen.

Unga supporters vill ge "high five" Inga problem tycker svenskarna.

Fokus, även på väg till omklädningsrummet.

Undra om någon kommer byta linda i paus?!

Kim Nilsson säger några kloka ord...


//Magnus Fredriksson

2018-12-03 20:00

Hela vägen från Umeå till Prag


Denna duo satt och hejade på Sverige hela vägen från Umeå. ”Om vi känner några i laget? Nej vi är bara galna fans från Sverige ropade till undertecknad//Magnus Fredriksson

2018-12-03 19:40

VM:s egna bulletin


Kan ni läsa det här? Här kommer sammanfattning av de tre första dagarna på ett papper. (Eller rättare sagt inför varje dag)


Kanske inte det viktigaste att kunna läsa utan mer få en känsla hur arrangörerna sammanfattar VM till oss i media på ett A4 papper!

//Magnus Fredriksson

2018-12-03 18:35

Toalett utan toapapper på VM


I Arena Sparta finns inget toalettpapper inne på toaletten. Istället får du plocka med dig det som du behöver. Har faktiskt inte sett denna lösning innan.

Om det är ett bra system? Några säger säkert skitdåligt, jag säger skitkasst!//Magnus Fredriksson

2018-12-03 17:38

Personer som inte syns… del 1Att hjälpa till frivilligt i VM handlar inte enbart om att stå som vakt vid någon dörr eller sälja matchprogram. Jag hittade ett stort gäng engagerade funktionärer som förde statistik på allt möjligt och omöjligt som händer i matcherna. De här två hade hand om var skotten avlossades ifrån som gick på mål samt antalet byten i matchen…//Magnus Fredriksson

2018-12-03 16:59

Mer kul att vara riktigt nära spelet!


Från denna plats riskerar du att få en boll i ”nyllet”. Tur för mig att grabbarna ute på plan skjuter hyfsat så att inte träffar mig… än!

Foto: Kent Henriksen

//Magnus Fredriksson

2018-12-03 16:01

Svenska domare i decibelkaos


Underbart att få samtala med Rickard Wissman och Thomas Andersson direkt efter slutsignalen efter superdramat mellan Tyskland och Lettland. Tyskland vann en match med magisk avslutning och två lag som spelade 150 procent i varje närkamp och varje byte. Det var två lag som verkligen ville vinna.


Thomas Anderssons röst var inte slut men väldigt ansträngd efter matchen ”Det var en enorm ljudnivå hela matchen, otroligt häftig atmosfär”

Jag frågade Rickard Wissman hur han upplevde oljudet under matchen: ”Med våra öronsnäckor var det absolut inga problem alls, det fungerade riktigt bra”. Själv tjuter mina öron fortfarande efter matchen då decibelnivån vid flera tillfällen gick över 110!


//Magnus Fredriksson

2018-12-03 15:07

Tyskland fick sista ordet mot Lettland


Tyskland vann överraskande mot Lettland i en underbar match. Spelarna var mäkta stolta efter slutsignalen och fick hyllningar av fansen och fick även förklara ”bragdsegern” mot Lettland. Ett Lettland som igår högst oväntat vann mot hemmanationen Tjeckien.

//Magnus Fredriksson

2018-12-03 14:28

Daniel Joneström till landslaget!


Grabbarna som ger matchklipp hem i er burk, mobiltelefon eller till och med din TV-apparat krigar på för full just nu under läktaren i 02 Arena. Daniel Joneström sitter med 100 procent fokus och levererar fina inslag. Just nu sitter de och pratar om ”vart har vi de där omklädningsrumsbilderna?”. Nä, nu ska jag inte störa honom mer så att ni senare får se vad han klippt ihop.//Magnus Fredriksson

2018-12-03 13:45

Hotter than hell i Prag just nu!


Det är vårkänslor i luften i Prag idag. +11 grader men det känns ännu varmare när man rör sig utomhus i sin vinterjacka.

Och med tanke på det är det smartast att välja frukt i pressrummet under detta VM. För helt plötsligt är det sommar och då gäller det att formen är god inför beach 2019.

Magnus Fredriksson tar ett fast grepp om frukten i pressrummet!

Det surrar fortfarande i öronen efter den galna matchen nyss i O2 Arena när över 6000 unga innebandyfans gav spelarna i Singapore och Japan ett minne för livet.


//Magnus Fredriksson

2018-12-03 13:10

Lettlands tredjefemma fortsätter att imponera


När Lettland chockade Tjeckien under gårdagskvällen så låg tredjefemman bakom mycket - bland annat det avgörande målet. Anförda av veteranen Atis Blinds(35 år gammal) så har man idag startat matchen mot Tyskland på samma sätt och har i skrivande stund legat bakom Lettlands enda mål i matchen. Gammal är äldst brukar man ju säga.

Uppdaterat: Och bara för det smäller Atis Blinds in 2-1 också för Lettland!

//Ludvig Gustavsson

2018-12-03 11:50

6 341 åskådare på Singapore-Japan//Henrik Jansson

2018-12-03 10:25

Galet många ungar!


Singapore-Japan lockar storpublik i O2 arena. En ung sådan, skolungdomar till 95 procent, där många ser innebandy för första gången. Blir intressant att se publiksiffran. Rentav fler än på hemmanationen Tjeckiens match igår? Båda lagen bjuder också upp inledningsvis med ett antal fina mål.


//Henrik Jansson

2018-12-03 09:15

Direkt in i hetluften för JW


I lördags kom beskedet att Faluns Johannes Larsson var tvungen att lämna återbud till VM. Han ersattes då av Höllvikens Johannes Wilhelmsson som flögs ner på lördagskvällen, och det blir direkt in i hetluften för Wilhelmsson. Förbundskapten Micke Hill avslöjade nämligen för bloggen under gårdagskvällen att Wilhelmsson kommer starta dagens match mot Norge - men var kryptiskt till om det blir fler förändringar i laget
- Johannes kommer att spela, det innebär att iallafall en femma blir annorlunda.

//Ludvig Gustavsson

2018-12-03 07:19

Snabbkoll: Måndag


Singapore-Japan, 10.00
Asiatiskt derby som är helt öppet. Senaste två mötena lagen emellan har slutat med kryss.

Lettland-Tyskland, 12.45
Efter Lettlands storskräll mot Tjeckien igår har förutsättningarna kastats om i grupp A. Med en vinst här är letterna nära kvartsfinal och sätter press på Tjeckien att vinna mot Schweiz.

Australien-Polen, 15.30
Två länder som är väldigt lika historiskt, bland annat i antal licensierade spelare och VM-placeringar. Båda förlorade sin öppningsmatch.

Finland-Danmark, 16.45
Sett till de fem senaste mötena lagen emellan har Danmark aldrig varit närmare än att förlora med sex mål.

Estland-Thailand, 18.30
Möts för första gången i innebandyhistorien. Två lag som sticker ut med att ha flera ”svenska” inslag i sina trupper.

Sverige-Norge, 19.30
Två lag som båda kommer från en seger. Se upp för Norges förstafemma, den är vass!


//Henrik Jansson

2018-12-02 20:03

Första skrällen!


Historien upprepar sig. Samma land som såg till att Tjeckien tog sin sämsta (7:e) placering någonsin i VM 2012, skräller mot dem på nytt. Den här gången på tjeckernas hemmaplan i O2 arena.

Grattis Lettland. Tjeckien - vad hände?
//Henrik Jansson

2018-12-02 17:28

2010 knackar på...


... och vill ha tillbaka sina vuvuzelor! Det var nämligen under fotbolls-VM 2010 som vuvuzelan blev en världskändis då den förskönade, eller förpestade beroende på hur man nu vill se det, matcherna. Under innebandy-VM i december sedan var vuvuzelan med även där och ville man prata med en kamrat under VM-finalen rekommenderades det att ha en megafon, även om ni satt bredvid varandra. Det gick nämligen inte att höra något annars.

Den uppmärksamme som har tittat på Tjeckiens matcher har kanske märkt det klassiska vuvuzela-ljudet i bakgrunden. Det lag som ställs mot Tjeckien i slutspel lär behöva megafoner för att kommunicera med varandra på planen.

//Ludvig Gustavsson

2018-12-02 16:22

Tröjkaos när matchstart sköts upp


Matchen Kanada-Singapore kom igång ett antal minuter senare än det var tänkt. Anledningen - färgen på lagens tröjor. Kanada ställde upp med helvita tröjor medan Singapores var både blåa och vita, varav baksidan var helvit.

Det skulle såklart ställa till problem och det naturliga blev att hela det kanadensiska laget fick springa ut till omklädningsrummet igen och byta till sitt röda tröjställ. Bekymret var bara att domarna var klädda i rött, så de fick också lämna planen för att sedan komma ut i gult ställ.


//Henrik Jansson

2018-12-02 15:16

Schweiz nya mardröm?


Under gårdagen kom beskedet att Manuel Engel skadat sig och missar hela VM, och idag fick schweiziska fansen inne i O2 arena se något man absolut inte vill se. SSL-poängkungen Manuel Maurer fick sitt lår lindat under ett powerbreak i mötet mot Tyskland. Fortfarande oklart vad det rör sig om för någon typ av skada - det kan också bara vara en säkerhetsåtgärd från schweiziska teamet.


Foto från IFF:s YouTube sändning.

//Ludvig Gustavsson

2018-12-02 14:38

Floorian försökte - förgäves


Det var dystra miner bland de danska fansen runtom i O2-arena när siffrorna började rulla iväg mot Norge. Maskoten Floorian försökte, förgäves, att liva upp stämningen - men hängde istället med när Sindre Bjerknes gjorde 9-3 till Norge.


Foto från IFF:s YouTube-sändning.

//Ludvig Gustavsson

2018-12-02 14:23

Dansk forward till SSL?


Norrmännen är nöjda med premiären. 9-3 mot Danmark är väldigt bra siffror. Vår norska journalistkollega Kent Henriksen lyfter fram målvaktsspelet som en av nycklarna. Markus Jelsnes (Mullsjö och SSL till vardags) räddade endast 50 procent av skotten i första perioden men var magisk därefter. Medan danskarnas Mike Trolle (All Star Team-keepern från 2014) var blekare än vanligt.

Kent tycker även att danske forwarden Mathias Glass (nummer 27 om du vill spana in honom extra nästa gång) borde plockas upp av någon SSL-klubb.


//Henrik Jansson

2018-12-02 12:57

Japaner, japaner, försvarande japaner


Japan har det jobbigt mot Slovakien. I skrivande stund blev det precis 10-0 på tavlan och slovakerna spelar till synes konstant powerplay. Japanerna sjunker lägre och lägre, samtidigt som man har svårt att hålla sina positioner och täcka diagonalpassningar. Ingen vidare kombination.

När man sedan får bollen rensar man mest undan. Bortsett ifrån en spelare, Rui Furuta med nummer 19 på ryggen, som faktiskt försöker hålla i bollen lite och göra något kreativt.

Lider mest med målvakten Kota Yagyu som byttes in en bit in i andra perioden. En halv sekund senare hade han släppt in sitt första mål.


//Henrik Jansson

2018-12-02 12:28

NHL-feeling


Eurosport får välförtjänt beröm för sin innebandysatsning och en av Sveriges bästa sportkommentatorer, Tommy Åström, lyfter sändningarna extra.

Samtidigt får vi även den här VM-turneringen njuta av engelska kommentatorer via IFF:s Youtube från matcherna som går i huvudarenan. Sportfraser på engelska blir verkligen någonting helt annat. NHL-feeling. Häftigt! Alla dessa sändningar kan du se direkt på vår sajt.


//Henrik Jansson

2018-12-02 10:15

Hockeystjärnans hälsning till Robin och Mattias


Vi är många som hoppas på att Sverige ska stå där med en guldmedalj runt halsen om en vecka inne i O2-arena. Nu får Storvreta-spelarna Mattias Samuelsson och Robin Nilsberth lite extra stöd inför guldjakten från NHL-stjärnan Henrik Lundqvist, till vardags i New York Rangers.//Ludvig Gustavsson

2018-12-02 09:35

Snabbkoll: Söndag


Inte läst våra previews inför dagens matcher? Här är det viktigaste du behöver ha koll på. Det finns förutsättningar för jämna resultat på många håll.

11.00: Danmark-Norge
De två lagen närmast ”big four” i VM 2016. Då vann Danmark mot Norge på straffar i match om femteplats. Alltid tajt när de här lagen möts!

12.00: Slovakien-Japan
Mötts en enda gång i historien, man få gå tillbaka ända till 2002. Då vann Japan med 4-2. 16 år senare har det hänt mycket, och Slovakien får gälla som storfavorit.

14.00: Schweiz-Tyskland
Tyskarna ledde mot Tjeckien efter halva matchen igår och slet hårt för varandra. Har de orkat ladda om till idag?

15.00: Kanada-Singapore
När länderna möttes i VM 2016 var det första gången man spelade mot varandra. Kanada vann med 2-1. Singapore har respekt för Kanadas fysiska spel.

17.00: Lettland-Tjeckien
Dagens publikmatch. Kommer det bli i närheten av gårdagens dryga 12 000 igen?! Speciell historia mellan länderna då Lettlands seger mot Tjeckien 2012 var anledningen till tjeckernas största fiasko i VM-historien.

18.00: Estland-Polen
Var beredd på en jämn match även här. Lagen har mötts fyra gånger tidigare och alltid har det slutat med en uddamålsseger för estländarna. Senast i VM-kvalet i februari.


//Henrik Jansson

2018-12-02 08:15

Ska poängkungen lyckas bryta trenden?


Under gårdagen kom beskedet att Faluns Johannes Larsson inte kunde delta i VM 2018, istället kallades Höllvikens poängkung Johannes Wilhelmsson in och flögs ner under gårdagskvällen. När Sverige spelade mot Finland så var det endast(!) Falun-spelare som gjorde mål, kan Wilhelmsson bryta den trenden?

Förbundskapten Micke Hill är iallafall på det klara med vad för spelare han får ner till VM.
- Det är framförallt fart och finess han står för. Det är en spelare som kan öppna upp med sitt passningsspel och samtidigt en bra avslutare. Han påminner lite om Rasmus Enström i sin spelstil.

//Ludvig Gustavsson

2018-12-01 22:13

Falun-Finland 5-4 och Schweiz startade som vanligt


Funderar över första VM-dagen. Funderar hur jag ska resonera kring de olika lagen den första dagen. Det var en kul dag där Tyskland och Lettland stod upp bra mot sina motståndare. Tyskland var med i sin match överraskande länge, synd för tyskarna att de inte orkade i sista perioden med fem insläppta mål.Okej säger ni, Schweiz startade sådär. Ja, så har det varit många gånger tidigare i VM. Av tradition är det inte ovanligt att folk säger ”nä, Schweiz tar ingen medalj i detta VM” efter första matchen. Och sedan fem dagar senare spelar de superbra i en VM-semifinal...

Jag såg klart och tydligt att spelet gick lite för fort för Kanada i öppningsmatchen. Kanadensarna har bollen i sig och bra klubbteknik men det är så uppenbart att de 51 veckor om året spelar en helt annan typ av innebandy. Jag tror ändå att de tillslut blir varma i kläderna. Det är egentligen det som är viktigt under VM för de ”svagare nationerna”, att anpassa sig till att inte göra några misstag och under 60 minuter ha ett tajt försvar och framåt vara så nära mr 100% som det bara går.

Av tradition är det ytterst ovanligt med oavgjorda resultat i gruppspelet. Nu fick vi det nästan i stormatchen Sverige mot Finland. Idag var det Falun-Finland som slutade 5-4.

Publikrekord med över 12 000 åskådare på Tjeckiens öppningsmatch, läckert såklart och en pangstart på VM. Det blev en snygg 10-5 seger mot Tyskland.

När jag såg de stela tjeckiska spelarna så förstod jag än mer hur det är för en hemmanation att spela ett VM. Det är en sådan vansinnigt häftig cirkus som de befinner sig i nu. Jag hoppas att framförallt de tjeckiska spelarna kommer att njuta av varje sekund av turneringen.


//Magnus Fredriksson

2018-12-01 20:50

REKORD!


Prag har utlovat publikrekord och det kom redan första dagen. Rekordet för en match på öppningsdagen är nu 12 326 åskådare, som bevittnade hemmanationen Tjeckiens premiärmatch mot Tyskland. Även supermatchen Finland-Sverige lockade mäktiga 10 113 åskådare.

Därmed har även publikrekordet på en öppningsdag totalt sett slagits. Det nya rekordet lyder 31 073.

De tidigare rekorden var i Riga 2016. Matchen mellan Lettland-Sverige hade 8 011 åskådare och totalt var det 13 280 under hela öppningsdagen. Det senare slogs alltså med mer än det dubbla.


Foto: IFF

VM-festen är igång. En galet häftig sådan. Tack Prag!


//Henrik Jansson

2018-12-01 19:55

Matchens lirare får... en glasboll!


Priset för matchens lirare under VM har sett olika ut genom årens gång. Under VM 2010 blev matchens lirare belönad med en hatt, den här gången får spelarna en liten glasboll som minne för sin insats. Fränt tycker undertecknad - eller rent av glas(s)igt.
//Ludvig Gustavsson

2018-12-01 18:21

Firade segern med tårta


Att Johan Samuelsson fyllde 30 år idag hade IFF inte missat. Så efter Sveriges 5-4 seger över Finland fick landslagskaptenen ta emot en tårta, gissningsvis krönt med 30 ljus. Tårtan hjälpte sedan landslaget att fira segern över Finland och alla fick sig en bit, även förbundskapten Micke Hill passade på provsmaka bakverket.
- Den var god, det blev faktiskt några bitar kvar när vi gick trots att jag lyckades kapa åt mig en. Det var en fin chokladtårta.


Foto från IFF:s YouTube-sändning.

//Ludvig Gustavsson

2018-12-01 17:22

Kaptenens revansch


När Sverige föll i VM 2016 så var det landslagskaptenen Johan Samuelsson som missade den sista straffen. Idag fick dock Samuelsson sin revansch när han inledde målskyttet mot världsmästarna - och passade också på att göra det på sin födelsedag! Grattis på 30-årsdagen Johan Samuelsson!//Ludvig Gustavsson

2018-12-01 16:05

Floorian populärast i O2 arena


VM-maskoten Floorian älskar innebandy. Visste du att han har ett eget Instagram-konto? Det hittar du här: @floorian2018


Foto: IFF


//Henrik Jansson

2018-12-01 14:46

Jubel i Skåne


Johannes Larsson missar VM. Ersättare blir Johannes "JW" Wilhelmsson. Det blev en rejäl snackis när han inte var uttagen i VM-truppen och missnöjet var stort på många håll, framförallt i Höllviken-trakten av förklarliga skäl. De får alltså se sin stjärna i VM trots allt.

//Henrik Jansson

2018-12-01 13:49

Dubbel chockstart för Schweiz


Den första chocken, när Lettland hade tagit ledningen med 1-3 i slutet av första perioden, lyckades man reda ut (i skrivande stund leder Schweiz öppningsmatchen med 7-3).

Den andra chocken blir svårare att handskas med. Växjöspelaren Manuel Engel missar hela turneringen på grund av en skada. En viktig pjäs och dessutom radarpartner till Manuel Maurer, vilket kan påverka hans spel.

Många har tippat att Schweiz kan gå hela vägen till final. Det här försvårar den resan betydligt.


//Henrik Jansson

2018-12-01 12:13

VM igång på Youtube med massa ”laggningar”


Förra VM hyllade vi den engelska kommentatorn som IFF anlitade för sina sändningar. Det har börjat lovande. Första matchen i VM döms av svenskt domarpar och första målet i VM 2018 gjordes av Lettland.


Tyvärr har sändningarna i den första matchen varit i dålig kvalité och "laggar" mest hela tiden. Fått respons från folk i olika länder om samma problem med sändningarna.

//Magnus Fredriksson

2018-12-01 12:12

Rekordmannens nya kläder


Mattias Samuelsson har alltid förknippats med nummer 13 både i klubblag och i landslag. Men under VM 2018 kommer han istället spela i nummer 25, ett nummer han valt för att hylla familjen i vad som (högst troligen) blir hans sista VM.//Ludvig Gustavsson

2018-12-01 11:31

Kostymklädd avfärd


Under gårdagen lyfte Sverige mot Prag inför VM-premiären lite senare idag. Och det var ett välklätt gäng som samlades på Arlanda för att sätta sig på planet mot Tjeckien. Spana in bilderna nedan.//Ludvig Gustavsson

2018-12-01 10:41

Bör vi vara oroliga för framtiden?


Det pratas mycket om Finlands ålderstigna och ”trötta” trupp. Ett perspektiv inför dagens superpremiär:

Sverige har tre spelare födda -94 och senare i VM-truppen. Finland har fem.

De tre spelarna i svenska laget (Måns Parsjö-Tegnér, Markus Jonsson och Albin Sjögren) är alla debutanter. Bland de finska hittar vi spelare som var stora stjärnor redan i VM 2016.

Krister Savonen, Nico Salo och Peter Kotilainen (alla födda -94) är en gyllene trio som kommer bära det finska landslaget i många år framöver. De gör det redan nu. Frågan är hur Sverige ska svara upp mot det när vår, just nu ”prime-generation”, börjar droppa av framöver?

Lägg därtill att Finland vunnit U19-VM för både 96:or och 98:or. På ett ganska komfortabelt sätt, dessutom.

Tänkvärt. Håll ögonen på nummer 56 (Savonen), 20 (Salo) och 61 (Kotilainen) idag.


//Henrik Jansson

2018-12-01 09:09

Bakom kulisserna: Schweiz


Många tror att Schweiz har stora möjligheter att nå final i år. Här är en inblick i deras VM-uppladdning:
//Henrik Jansson

2018-12-01 08:04

Guldbucklan

//Henrik Jansson

2018-12-01 06:48

Kickoff-bildFoto: IFF/Martin Flousek

Kaptenerna samlades för gruppbild. Sveriges Johan Samuelsson skulle kanske haft lite längre tår. Grattis på födelsedagen förresten, 30 år idag!


//Henrik Jansson

2018-12-01 05:49

Snabbkoll: Lördag


VM-PREMIÄRDAGEN HAR KOMMIT! Som vi har längtat. Här är det viktigaste att känna till från våra matchpreviews.

12.00: Schweiz-Lettland
Schweiz har genom historien vunnit alla matcher mot Lettland.

12.30: Kanada-Slovakien
Michal Dudovic. Nummer 4. Född -99. Hur mycket bättre är han i år?

15.00: Finland-Sverige
Sverige har fyra raka vinster inbördes, varav tre väldigt klara segrar (5-1, 8-3, 12-6).

15.30: Australien-Estland
Estland har totalt nio spelare som spelar i svenska klubbar.

18.15: Tyskland-Tjeckien
Hemmanationen drar igång VM-festen. Fokus på publiken. Hur blir stämningen på läktarna?

18.30: Polen-Thailand
Bara mötts en enda gång tidigare. Då vann Polen med 5-4.


//Henrik Jansson

2018-11-30 23:57

VM-jokern finns i Norge


Blev intervjuad på norska innebandyavisen.no om mina tankar inför mästerskapet och Norges chanser. Vårt kära grannland har spelledigt på premiärdagen imorgon och ställs mot Danmark på söndag, en repris på matchen om femteplatsen i VM 2016. Häftigt med en helnordisk grupp B.

Det är alltid lite kittlande att fundera på vilken förstafemma Norge kan ställa upp med, då man har ett par riktiga toppspelare. Med Mullsjöspelarna Markus Jelsnes och Daniel Gidske samt Dalens Ketil Kronberg kan man få ihop något riktigt intressant.

Team Thorengruppens Marius Pedersen togs först inte ut i VM-truppen och fick sedan chansen när Jørgen Becher skadade sig. Bolltrollaren har haft en anonym höst på svensk mark. Får han ett genombrott i VM? En joker, helt klart.


//Henrik Jansson

2018-11-30 21:14

Tjeckien är redo


15:00 är ett magiskt klockslag imorgon, då startar Finland-Sverige. Ett annat är 18:15, då kliver hemmanationen Tjeckien in i turneringen.
//Henrik Jansson

2018-11-30 18:46

Kan han sluta?


Det har varit uttalat att 41-årige Mika Kohonen skriver sitt sista kapitel i moderklubben Happee. Att han gör sitt sista VM. Men kan han sluta? Efter alla fantastiska år, och med den otroligt starka kärleken till sporten? I programserien "Lirarnas VM" har Eurosport träffat den störste genom tiderna för att ta reda på just det.
//Henrik Jansson

2018-11-30 17:11

Snacka om right-dominans


Singapores trupp består utav 2 målvakter och 18 utespelare. Av utespelarna är samtliga rightare - förutom en! Nicholas Chua är ensam leftare i truppen, jobbigt om han skulle behöva låna en klubba någon gång.


Foto: IFF


//Ludvig Gustavsson

2018-11-30 15:40

Videon som gör Johan och Måns skräckslagna


Om vi måste hålla oss till en enda taktik imorgon mot Finland - då är det denna: Låt för guds skull inte VM-debutanten Jussi Piha komma till skott.Finland har alltså börjat känna på golvet inne i O2 arena. Sverige anlände till Prag för cirka en timme sedan.//Henrik Jansson

2018-11-30 15:21

Ett land, ett VM och 16 flaggor på en T-shirt!Har du alltid önskat dig en tröja med alla VM-nationers flaggor? Nu kan din dröm gå i uppfyllelse. För ynkla 459 tjeckiska kronor (Vilket är 198 svenska kronor just nu) kan du klä dig som en kung… En riktig VM-kung som håller på alla lagen!
//Magnus Fredriksson

2018-11-30 13:09

Vår bevakning


VM är speciellt. Min första VM-turnering med Innebandymagazinet var i Helsingfors och Hartwall Arena 2010. Jag var 19 år och fick hänga med för att se och lära, med drömmen att få jobba med just detta längre fram.

Det blev snabbt tydligt att VM inte bara är skratt och glädje. Det är viktigt. Det är på allvar. Folk på redaktionen tjafsade och skrek på varandra - ville få igenom sin grej, sin story, allt för att ge den bästa VM-upplevelsen hem till läsarna. Det var ett ruggigt högt tempo. Vi var först till arenan, och sist därifrån. Med marginal. Varje dag. En häftig kultur som jag har gjort mitt yttersta för att föra vidare i de senare mästerskapen.

Det är med stolthet jag ser tillbaka på våra tidigare VM-sajter. Så matiga, och nördiga.

2006: http://innebandymagazinet.se/ibm/vm2006.asp?s=vm_start
2008: http://innebandymagazinet.se/ibm/vm2008.asp?s=vm2008_start
2010: http://innebandymagazinet.se/ibm/vm2010.asp?s=vm2010_start
2012: http://innebandymagazinet.se/ibm/vm2012.asp?s=vm2012_start
2014: http://innebandymagazinet.se/ibm/vm2014.asp?s=vm2014_start
2016: http://innebandymagazinet.se/ibm/vm2016.asp

Årets VM-sajt har jag haft äran att snickra ihop själv. Nytt är framförallt mer lättillgänglig information kring matcherna med previews, matchfakta och länk till sändningar. På slutsignal kommer det såklart dyka upp spelarbetyg. Under ”Betygstoppen” uppdaterar vi varje kväll vilka målvakter och utespelare som har högst betygssnitt.

När vi är inne på historik: Innebandymagazinets grundare Magnus Fredriksson har varit på plats på samtliga VM. Under historik-fliken hittar du hans tillbakablickar på alla turneringar. Bra läsning för att komma in i VM-feelingen. Magnus är självklart på plats även i år och får en stor roll i att förmedla det som händer runtomkring matcherna till alla därhemma. Inte minst här i bloggen.

Har du tips eller önskemål? Maila redaktion@innebandymagazinet.se eller skriv till oss i våra sociala medier.

Om mindre än ett dygn är det igång….

//Henrik Jansson

2018-11-30 12:26

Innebandy överallt


När till och med rumsnyckeln till hotellet har VM-tema vet man att arrangören har gått all-in.
//Henrik Jansson

2018-11-30 11:23

Ahoj, Patrik


På toaletten i O2 arena kan man morsa på Tjeckiens (och Helsingborgs) stjärnback Patrik Suchánek i spegeln.Ska vi passa på att gå igenom några användbara tjeckiska fraser?

Ano - ja
Ne - nej
Dobrý den – god dag
Ahoj – hej/hej då
Jak se máš? – hur mår du?
Prosím – snälla/varsågod
Děkuji – tack
Promiňte – ursäkta mig
Nerozumím - jag förstår inte
Mluvíte anglicky prosím? – talar du engelska?
Hezký den – ha en bra dag
Těšilo mě - det var trevligt att träffas
Mám žízeň - jag är törstig
Pivo – öl
Na zdraví – skål

//Henrik Jansson

2018-11-30 09:14

Sing along!


Australien livar upp stämningen i kollektivtrafiken i Prag.
//Henrik Jansson

2018-11-30 07:42

Classic dominerar


Finska topplaget Classic har varit fullständigt överlägsna i finska Salibandyliiga under hösten med 37 inspelade poäng av 39 möjliga. Det är också klubben som är representerad av flest spelare under VM-turneringen. Totalt 10 spelare huserar i Classic till vardags. Exakt hälften av den finska truppen, med andra ord.

Klubbarna med flest VM-spelare
Classic, Finland (10)
Black Wondersticks, Singapore (9)
Ottawa Blizzard, Kanada (8)
Pakenham Squishees FC, Australien (8)
Grasshopper Club Zurich, Schweiz (7)
IBF Falun, Sverige (7)
Rodovre FC, Danmark (7)


//Henrik Jansson

2018-11-29 20:35

2-metersbjässe i Australien


21-årige australiensaren Joshua Hay gör sitt första VM. Forwarden är med sina 200 centimeter turneringens längsta spelare. En närkamp mellan honom och Japans Takuo Hashimoto kan bli intressant - Hashimoto är nämligen kortaste spelaren med sina 158 centimeter.

Topp 5: Längsta spelarna
Joshua Hay, Australien - 200 cm
Mikko Hautaniemi, Finland - 198 cm
Nils Conrad, Schweiz - 198 cm
Mikkel Skov Nielsen, Danmark - 198 cm
Alexander Rudd, Sverige - 196 cm

Topp 5: Kortaste spelarna
Takuo Hashimoto, Japan - 158 cm
Joshua Seow, Singapore - 161 cm
Lim Jian Hong, Singapore - 163 cm
Matthew Smith, Kanada - 165 cm
Kojiro Ota, Japan - 165 cm

Noterbart är att Alexander Rudd är femte längsta spelaren i turneringen och att Finland har tagit in fysisk förstärkning i VM-debutanten Mikko Hautaniemi.


//Henrik Jansson

2018-11-29 18:03

Finland på vägJani Kukkola och Miko Kailiala med bestämda steg.


Avslappnad stämning hos Nico Salo och Eemeli Salin.


Peter "Well I am a sniper, thank you" Kotilainen.


VM-debutanten Mikko Hautaniemi.

Foton: Jussi Ojala

//Henrik Jansson

2018-11-29 17:46

VM:s yngsta spelare


Han har inte ens fyllt 17 år. 01-födde Filip Langer har sin födelsedag om exakt en månad, 29 december, och i helgen gör han VM-debut. Dessutom på hemmaplan i Tjeckien inför fulla läktare. Kan det bli mäktigare?

Totalt 11 spelare i VM är födda på 2000-talet, varav 4 födda 2001. Utöver tjeckiske Filip Langer är 01:orna Justin Laquerre (Kanada), Tsubasa Takahashi och Rui Furuta (båda Japan).

Äldst? Givetvis 41-årige Mika Kohonen, Finland. Ensam om att vara född på 70-talet.
//Henrik Jansson

2018-11-29 17:11

Tre poäng från rekord


När VM drar igång så är Kim Nilsson bara tre poäng från att bli Sveriges meste poänggörare - nååååågonsin. Med sina 179 poäng så ligger han två poäng bakom Emelie Lindström på 181 poäng. Nilsson kan därmed bli historisk i lördagens VM-premiär.


Foto: Per Wiklund

//Ludvig Gustavsson

2018-11-29 15:34

Födelsedag och VM-premiär


För Johan Samuelsson blir lördagen extra speciell. Sveriges lagkapten fyller nämligen 30 år den 1 december.
- Det kommer bli kalas! Jag hoppas man får kröna födelsedagen med att slå Finland, säger Johan.

Det vore sannerligen ingen dum present.


Grattis i förskott!

//Henrik Jansson

2018-11-29 14:15

Officiella VM-jingeln


Under gårdagen passade IFF på att släppa en officiella VM-jingeln, något du kan lyssna på nedan. Man får ju gissa att den här kommer spelas rätt frekvent under de kommande nio dagarna inne i arenorna.
//Ludvig Gustavsson

2018-11-29 13:01

NHL-stjärnans innebandyskills


VM börjar om två dagar - men någon som redan blickar mot U19-VM i maj är Stanley Cup-mästaren Teuvo Teräväinen. I en nypublicerad video promotar den finske NHL-stjärnan den kommande turneringen i Kanada, och innebandyn som sport, då han menar att det är den bästa off ice-träningen för hockeyspelare.


Teräväinen, som spelar för Carolina Hurricanes, har en lång bakgrund inom innebandyn. Som junior spelade han i innebandyklubben Tapanilan Erä och gjorde 57 poäng (36+21) på 15 matcher.

Men Teräväinen är inte den enda NHL-stjärnan med innebandybakgrund. Även Chicago Blackhawks Marcus Krüger har spelat - och vunnit Storvretacupen. Något Sirius naprapat Johan Söderström diskuterade med honom om under hockey-VM 2017.
- Han pratade om att han vunnit det största man kunde vinna som ung och jag påpekade att det kanske inte riktigt stämde men han var väldigt mallig.

//Henrik Jansson

2018-11-29 10:14

Dags för lagfoto


Glada miner inne på singaporianska hotellrummet. Visste du att Singapore har deltagit i 10 av 11 VM-turneringar? Ett mer rutinerat mästerskapsland än man kan tro. Totalt finns det 2 664 licensierade innebandyspelare i Singapore.


//Henrik Jansson

2018-11-29 08:22

718 dagar....


... så lång tid har gått sedan jag stod inne i Arena Riga och fick se Sverige förlora mot Finland på straffar. På pressläktaren stod nästan samtliga svenska journalister i någon sorts kollektiv chock och trodde knappt på vad man just hade bevittnat - det skulle ju inte finnas något som kunde stoppa Sverige? Nu är det bara två, ynka två, dagar kvar innan VM drar igång och återigen är det Finland som står för motståndet. Men den här gången finns det väl inget som kan stoppa Sverige - eller?


Det dröjde inte många minuter efter VM-finalen 2016 innan man började riva ut golvet i Arena Riga.

//Ludvig Gustavsson

2018-11-28 23:01

Lugnet före stormen...

//Henrik Jansson

2018-11-28 20:07

Prag-Riga 10-0


Utanför arenaväggarna var det inte mycket som berättade att det pågick en VM-turnering i Riga 2016. Tjeckerna är betydligt vassare på marknadsföring. Det råder just nu full innebandyfeber i Prag och nästan vart du än vänder dig, på gator, torg, flygplats och i köpcentrum, möts du av detta:Det är inte svårt att förstå varför publikrekordet i VM förväntas slås i år. Imorgon är det baaaaara två dagar kvar.....


//Henrik Jansson

2018-11-28 18:08

Teneriffa var Tjeckiens hemlighet


Finland började med det inför en VM-turnering. Sedan följde Sverige efter två år senare. Numera är det mer regel än undantag att de stora nationerna VM-laddar på varmare breddgrader veckan före VM.

Om ni mot förmodan kommer att börja undra, oj vad de tjeckiska spelarna var bruna så vet ni nu varför...

Innebandy-nörden i mig kan berätta att jag var på samma plats som det tjeckiska laget 10-17 februari i år. Då var poolen inte varm, den tjeckiska (och fd finska) förbundskaptenen Petri Kettunen (syns i mitten av bilden) ser ut att trivas bra med sitt nya landslag vid poolkanten på Teneriffa.//Magnus Fredriksson

2018-11-28 15:05

Sveriges nya statsminister är...


Det är väldans svårt med statsministeromröstningarna i år. Kanske vore det läge att tänka i nya banor. Landslagets kapten Johan Samuelsson lyfter fram en kandidat från VM-truppen till att bli ny regeringschef.
- Om man ser det utifrån perspektivet vem som är mest omtyckt så tror jag kanske att Matte Samuelsson skulle göra det bra. Han skulle vara omtyckt av folket. Sen hur drivande han skulle vara i massa frågor och så, det vet jag däremot inte, skrattar Johan och pekar ut en ny aspirant:

- Jag kan tänka mig att en sån som Tobbe Gustafsson skulle göra det bra som statsminister. Väldigt klok som person och även där lätt att tycka om. Jag tror han skulle göra det väldigt föredömligt!


OBS: Bilden är (tyvärr) ett montage.


//Henrik Jansson

2018-11-28 11:54

Sverige sist in till Prag (och sist ut?)


Fint folk kommer sent. På fredag lyfter svenska landslaget från Sverige med sikte på Prag. Man blir ett av de sista lagen att ansluta till VM-staden. Finland kommer fram något tidigare, sent på torsdagskvällen. Även Schweiz anländer på torsdagen. Singapore kom igår (se nedan) och Australien har redan varit på plats i en vecka. ”Värst” är Thailand som haft sitt VM-läger i Tjeckien och varit i Prag tre veckor innan mästerskapet startar.

"Vi har haft möjlighet att spela mot olika tjeckiska lag, men även blivit bekanta med den varma tjeckiska kulturen" berättar thailändske förbundskaptenen Kenneth Koh.
//Henrik Jansson

2018-11-28 10:14

Fyra debutanter - men egentligen är det fem


VM-truppen som reser till Prag innehåller fyra debutanter i form av Måns Parsjö-Tegnér, Markus Jonsson, Simon Palmén och Albin Sjögren. Men det finns en till, det är lätt att glömma bort att det även blir VM-debut för förbundskapten Mikael Hill.

Hill som tog över herrlandslaget i mars 2017 efter Janne Vaara och kommer på lördag att göra sin första match i VM-sammanhang - och det blir mot ärkerivalerna Finland. VM-kostymen är fixad och klar för Micke Hill som bara har två dagar kvar innan han lämnar svensk mark för Tjeckien.
- Det är en spänd förväntan för min del. Det är min VM-premiär så det är förväntansfullt. Jag tycker att det är bra att det är Finland som står på andra sidan för vi behöver komma ut stort redan från start och få en bra värdemätare på vart vi står. Få lite svar på det som ska vara vägen fram och hur det funkar i ett skarpt läge, jag är väldigt sugen på att komma igång.


Foto: Per Wiklund

//Ludvig Gustavsson

2018-11-28 08:59

#PackUpChallenge


Australiens landslag utmanar resten av VM-lagen om att komma med i Guinness rekordbok. Vilka är snabbast på att plocka sarg?


50 sekunder och 10 hundradelar stannade klockan på.

Anton på SIBF brukar vara skarp på att se till att blågult hänger med och skapar virala trender - synd bara att utmaningen kom när svenska landslaget hunnit lämna VM-lägret på Playitas.

Australiensarna vill verkligen göra avtryck i detta VM, det märks. I mitt snack med 30-årige forwarden Gavin Staindl gjorde han sitt bästa för att sticka ut i sina intervjusvar.
- Brons till Sverige, silver till Tjeckien och guld till Australien. Vi kommer slå hemmanationen i finalen med 11-3 i en ensidig historia, sa veteranen när han fick förutspå medaljstridens utgång.

//Henrik Jansson

2018-11-27 12:49

Vårt mål


På VM-bloggen kommer du att få hänga med bakom kulisserna under VM i Prag. Vårt mål är att du som läsare ska få ta del av den atmosfär och allt runtomkring som kanske inte annars hade fått plats i en vanlig artikel. VM-bloggen kommer att uppdateras dagligen under äventyret i Prag - häng med på resan!

Så spelas Sveriges gruppspelsmatcher
Lördag, 1:a december 15.00: Sverige-Finland
Måndag, 3:e december 19.30: Sverige-Norge
Tisdag, 4:e december 17.15: Sverige-Danmark


//Ludvig Gustavsson

2018-11-26 15:46

Möt Maggets VM-team


Möt Innebandymagazinets VM-team som ska guida dig igenom festligheterna från Prag.

Magnus Fredriksson
Innebandymagazinets grundare och en av få som kan säga att de följt - samtliga - VM sedan spelformen infördes 1996. Har följt innebandyn på första parkett under närmare 30 år som spelare, domare, ledare, kanslist, styrelsemedlem samt inte minst journalist. Alltid lika hungrig på innebandy som vanligt!

Henrik Jansson
Journalist samt kodknäckare, Henrik har arbetat stenhårt under de senaste veckorna för att ge er den här VM-siten och är nu redo att byta ut tangentbordet mot papper och penna när VM-äventyret ska starta.

Ludvig Gustavsson
Journalist med SSL Herr som sitt största fokusområdet. Undertecknad började blicka mot de här veckorna direkt efter den bittra förlusten i Riga - och är redo att göra allt för att ni läsare ska få den bästa möjliga VM-upplevelsen.

Christian Svensson
Innebandymagazinets SSL Dam-expert som står redo att kriga för er läsare under de nio dagar som VM spelas under. Räkna med att pennan kommer att glöda när slutsignalerna ljuder i Arena Sparta och O2 Arena.

//Ludvig Gustavsson

Missa inteVästerbotten: Spelarna det snackas om

Årskull för årskull!
VM-Notiser

Tre SSL-spelare i Tjeckiska VM-truppen 13:24
Highlights: Finland-Tjeckien 3-2 13:17
Highlights: Finland-Tjeckien U19 7-0 09:09
TV: Bättre vinkel på Emil Ruuds galna assist 17:40
Highlights: Sverige-Schweiz 10-6 16:18
Officiella VM-låten 15:39
Highlights: Sverige-Schweiz (U19) 10-4 13:46
Fler notiser

Senaste VM-nytt

TV: En av VM:s svettigaste räddningar? 09:09
Finska guldhjältens mörka tid - inlagd på behandlingshem 08:36
Snittbetygen på alla svenska spelare i VM 10:56
Topp 5: Bästa målvakter och utespelare i VM 2018 10:13
Betyg: Finland-Sverige 20:51
Efter förlusten - här är förbundskaptenens framtidsbesked 20:25
”Bolljäveln ville inte in” 20:10
Fler artiklar

VM-trupper

Grupp A

Finland Tjeckien

Finland Schweiz
Finland Lettland
Finland Tyskland

Grupp B

Finland Finland

Finland Sverige
Finland Danmark
Finland Norge

Grupp C

Finland Australien

Finland Estland
Finland Polen
Finland Thailand

Grupp D

Finland Kanada

Finland Slovakien
Finland Singapore
Finland Japan

PLUS

Västerbotten: Spelarna det snackas om - årskull för årskull
Läsning: David Gillek - en djävul i superligan
Uppland: Spelarna det snackas om - årskull för årskull
Trots två VM-silver - Sverige slussar in VM-spelare långsamt
Göteborg: Spelarna det snackas om - årskull för årskull
Småland: Spelarna det snackas om - årskull för årskull
Stockholm: Spelarna det snackas om - årskull för årskull
Spelarna det snackas om i Värmland - årskull för årskull
Sveriges startformationer i VM
Granskar P16-SM: Så var lagens resa genom kvalet

Fler PLUS-artiklar

INSIDE: VM 2018
Magget ger dig det senaste från
händelsernas centrum i Prag


Välkommen!
181 518 åskådare i VM!
Ögonblick jag aldrig glömmer!

VM-RESULTAT

Grupp A

2018-12-01 12:00
Schweiz-Lettland
7-3


2018-12-01 18:15
Tyskland-Tjeckien


2018-12-02 14:00
Schweiz-Tyskland


2018-12-02 17:00
Lettland-Tjeckien
4-3


2018-12-03 12:45
Lettland-Tyskland
4-5


2018-12-04 19:30
Tjeckien-Schweiz
6-4


#
Land M
+ --
P
1.
Tjeckien 3
19-13
4

2.
Schweiz 3
24-10
4

3.
Tyskland 3
11-27
2

4.
Lettland 3
11-15
2Grupp B

2018-12-01 15:00
Finland-Sverige
4-5


2018-12-02 11:00
Danmark-Norge
3-9


2018-12-03 16:45
Finland-Danmark
7-1


2018-12-03 19:30
Sverige-Norge
9-1


2018-12-04 16:45
Norge-Finland
1-9


2018-12-04 17:15
Sverige-Danmark


#
Land M
+ --
P
1.
Sverige 3
39-5
6

2.
Finland 3
20-7
4

3.
Norge 3
11-21
2

4.
Danmark 3
4-41
0


Grupp C

2018-12-01 15:30
Australien-Estland


2018-12-01 18:30
Polen-Thailand
5-2


2018-12-02 18:00
Estland-Polen
4-3


2018-12-03 15:30
Australien-Polen
4-2


2018-12-03 18:30
Estland-Thailand


2018-12-04 10:00
Thailand-Australien
3-4


#
Land M
+ --
P
1.
Estland 3
26-12
6

2.
Australien 3
13-16
4

3.
Polen 3
10-10
2

4.
Thailand 3
9-20
0


Grupp D

2018-12-01 12:30
Kanada-Slovakien


2018-12-02 12:00
Slovakien-Japan


2018-12-02 15:00
Kanada-Singapore
4-4


2018-12-03 10:00
Singapore-Japan
9-5


2018-12-04 12:45
Slovakien-Singapore


2018-12-04 14:30
Japan-Kanada


#
Land M
+ --
P
1.
Slovakien 3
45-6
6

2.
Kanada 3
21-18
3

3.
Singapore 3
15-27
3

4.
Japan 3
8-38
0


Slutspel

2018-12-05 10:00
Lettland-Slovakien
6-1


2018-12-05 12:45
Danmark-Estland
3-2


2018-12-05 15:30
Norge-Australien


2018-12-05 18:30
Tyskland-Kanada
7-2


2018-12-06 09:30
Singapore-Thailand
3-4


2018-12-06 12:30
Polen-Japan
6-2


2018-12-06 15:30
Australien-Slovakien


2018-12-06 16:30
Schweiz-Norge
3-2


2018-12-06 18:30
Kanada-Estland
2-9


2018-12-06 19:30
Tjeckien-Danmark


2018-12-07 09:30
Singapore-Japan
2-4


2018-12-07 12:30
Thailand-Polen
1-9


2018-12-07 15:10
Sverige-Lettland


2018-12-07 15:30
Australien-Kanada
5-6


2018-12-07 18:00
Finland-Tyskland
6-1


2018-12-07 18:30
Slovakien-Estland
7-5


2018-12-08 11:00
Lettland-Norge
6-5


2018-12-08 13:00
Danmark-Tyskland
2-4


2018-12-08 16:00
Tjeckien-Finland
2-7


2018-12-08 19:00
Sverige-Schweiz
5-4


2018-12-09 10:00
Tyskland-Lettland
3-5


2018-12-09 10:00
Danmark-Norge
5-9


2018-12-09 13:00
Tjeckien-Schweiz
2-4
SENASTE VM-KLIPP


TV: En av VM:s svettigaste räddningar?
2018-12-11
  TV: Förvirring kring straffreglerna - domaren förklarar
2018-12-08

  TV: Sanslösa målet när Norge kvitterar
2018-12-06

  Gör mål i sista sekunden - får avgöras av videogranskning
2018-12-06

  TV: Misstaget som blev kostsamt - här avgör Thailand
2018-12-06

Till Innebandymagazinet PLAYMEST LÄST IDAG
  Allsvenskan

Karlstad föll tungt i prestigemötet mot Lindås Rasta
  SSL herr

Osannolika personen bakom legendarens comeback

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

 
 
Start
Nyheter
Resultat & tabeller
Trupper
Betygstoppen
Historik
Tillbaka till startsidan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera